Wielkanocne śniadanie to okazja do spróbowania smaków, po które nie zawsze sięgamy. Ania Starmach pokazała jak przygotować jajka, które możesz podać na święta lub do codziennych potraw. Taka wersja na pewno nikomu się nie znudzi.
Fot. Shutterstock, Cesarz / Instagram @ania_starmach
REKLAMA
REKLAMA
Święta wielkanocne to czas zadumy, chwil z rodziną, a także jest to miejsce na dobre i wyjątkowe potrawy. Na liście dań z pewnością znajduje się już wiele propozycji, bo przecież tradycyjnych przysmaków mamy bardzo dużo. W tym okresie kuchnia polska opiera się na barszczu białym, żurku, sałatkach, mięsach i przede wszystkim na jajkach. To właśnie te ostatnie podawane są na różne sposoby, z coraz to nowszymi farszami i dodatkami. Jedną z propozycji, którą można postawić na świątecznym stole jest pasta jajeczna. To właśnie ona idealnie wkomponuje się w klimat świąt i śniadania. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na to smarowidło. W recepturze wykorzystuje musztardę, która swoim ostrym posmakiem nadaje większego aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby
Przepis na pastę jajeczną Ani Starmach
Składniki
5 jajek,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany (18%),
10 rzodkiewek,
2 pęczki szczypiorku,
łyżeczka ostrej musztardy,
pęczek cebulki dymki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlej wodę i włóż do niego jajka. Następnie umieść go na średnim ogniu i gotuj na twardo przez około 10 minut.
Po tym czasie odlej wodę i pozostaw je do przestygnięcia. Gdy staną się chłodne, pozbądź się skorupek i pokrój jajka na drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane jajka umieść w miseczce, dodaj majonez, musztardę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Przypraw całość solą, pieprzem, a także wrzuć obraną i drobno pokrojoną cebulkę.
Produkty dokładnie wymieszaj do połączenia. Przygotowaną pastę wyłóż na kawałki pieczywa, a wierzch udekoruj pokrojoną rzodkiewką.