To część wielkanocnej tradycji, której nie może zabraknąć. Jej czekoladowej wersji nikt się nie oprze

Niektóre potrawy i słodkości mają swój czas w określonych porach roku. Tak jest właśnie i z tym deserem. Robiony jest w czasie Wielkanocy, a potem każdy o nim zapomina. Dodaj dużo czekolady i bakalii, a zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Wielkanocne menu co roku uwzględnia parę ciast, które bez dwóch zdań muszą się pojawić na stole. Obok serników, babek i mazurków jest jeszcze jeden, który kojarzy się tylko z tym świętem. Pascha wielkanocna, to tradycyjny przysmak, który wyróżnia się bogatym składem i prostym sposobem przygotowania. Dzięki banalnym krokom nie ma szans, żeby nie wyszła. Jeśli dodasz do niej czekoladę, orzechy i bakalie, może się okazać ulubionym deserem nie tylko najmłodszych członków rodziny.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Przepis na paschę czekoladową

Składniki na paschę:

  • pół kilo twarogu półtłustego,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • garść suszonych owoców,
  • garść orzechów laskowych.
  • Składniki na polewę
  • 50 g czekolady deserowej,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietanki 36 proc.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg zmiel dwukrotnie przez praskę lub maszynkę do mięsa. Umieść w większej misce i dodaj do niego masło. Całość dokładnie rozetrzyj na jednolitą masę.
  2. Śmietankę wlej do naczynia i miksuj do ubicia. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas mieszając. Dodaj do twarogu.
  3. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się roztopi dodaj kakao i wymieszaj. Jeszcze ciepłą mieszankę wlej do masy serowej i za pomocą szpatułki wymieszaj.
  4. Orzechy i suszone owoce drobno posiekaj i wrzuć do ciasta, ponownie zamieszaj.
  5. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej przygotowaną masę. Całość przykryj talerzem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Przed podaniem wyłóż paschę na deskę i polej ją polewą. Polewę wykonasz z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, która połączona jest z masłem i śmietanką.
  7. Wierzch udekoruj według uznania. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.