-
Haps
-
Jak przygotować
- To część wielkanocnej tradycji, której nie może zabraknąć. Jej czekoladowej wersji nikt się nie oprze
To część wielkanocnej tradycji, której nie może zabraknąć. Jej czekoladowej wersji nikt się nie oprze
Niektóre potrawy i słodkości mają swój czas w określonych porach roku. Tak jest właśnie i z tym deserem. Robiony jest w czasie Wielkanocy, a potem każdy o nim zapomina. Dodaj dużo czekolady i bakalii, a zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Wielkanocne menu co roku uwzględnia parę ciast, które bez dwóch zdań muszą się pojawić na stole. Obok serników, babek i mazurków jest jeszcze jeden, który kojarzy się tylko z tym świętem. Pascha wielkanocna, to tradycyjny przysmak, który wyróżnia się bogatym składem i prostym sposobem przygotowania. Dzięki banalnym krokom nie ma szans, żeby nie wyszła. Jeśli dodasz do niej czekoladę, orzechy i bakalie, może się okazać ulubionym deserem nie tylko najmłodszych członków rodziny.
Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej
Przepis na paschę czekoladową
Składniki na paschę:
- pół kilo twarogu półtłustego,
- 100 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 100 ml śmietanki 36 proc.,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- garść suszonych owoców,
- garść orzechów laskowych.
- Składniki na polewę
- 50 g czekolady deserowej,
- łyżka masła,
- 2 łyżki śmietanki 36 proc.
Sposób przygotowania
- Twaróg zmiel dwukrotnie przez praskę lub maszynkę do mięsa. Umieść w większej misce i dodaj do niego masło. Całość dokładnie rozetrzyj na jednolitą masę.
- Śmietankę wlej do naczynia i miksuj do ubicia. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas mieszając. Dodaj do twarogu.
- Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się roztopi dodaj kakao i wymieszaj. Jeszcze ciepłą mieszankę wlej do masy serowej i za pomocą szpatułki wymieszaj.
- Orzechy i suszone owoce drobno posiekaj i wrzuć do ciasta, ponownie zamieszaj.
- Formę wysmaruj masłem i wlej do niej przygotowaną masę. Całość przykryj talerzem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem wyłóż paschę na deskę i polej ją polewą. Polewę wykonasz z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, która połączona jest z masłem i śmietanką.
- Wierzch udekoruj według uznania.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl