-
Haps
-
Jak przygotować
- Podaj to zamiast świątecznej wędliny. Upiecz, dodaj nadzienie i zalej. Zrób dziś, bo jutro będzie za późno
Podaj to zamiast świątecznej wędliny. Upiecz, dodaj nadzienie i zalej. Zrób dziś, bo jutro będzie za późno
Co roku świąteczne menu wygląda bardzo podobnie. Aby to przerwać i podać coś oryginalnego przygotuj faszerowane mięsne plastry. Będą one świetną alternatywą dla zwykłej wędliny. Wisienką na torcie tej przystawki jest zalewa, której nie może zabraknąć.
Fantazja w kuchni może dorwać każdego. Czemu więc nie wykorzystać jej w tegoroczne święta? Aby tradycyjną wędlinę zamienić na coś ciekawszego, proponujemy podać schab po warszawsku. Jest to nic innego jak pieczone mięso, które później nadziewane jest farszem i zalewane galaretą. Nie tylko zrobi efekt wow dzięki smaku, a także dzięki formie podania. Udekorowanie całości warzywami stworzy wiosenną ozdobę na wielkanocnym stole.
Przepis na schab po warszawsku Jakuba Kuronia
Składniki
- 1 kg schabu środkowego,
- łyżka majeranku,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 6 jajek,
- łyżka ostrego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na galaretę
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, a także pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dolej 3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie schab, umieść go w misce, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 80 minut.
- Schab wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie zimny, pokrój go na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kolejnym krokiem jest nacięcie każdego kawałka tak, aby powstała kieszonka. Pamiętaj, aby nie nacinać go do końca.
- Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do jajek dodaj posiekaną natkę pietruszki, chrzan i majonez. Składniki dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Mięsne kieszonki nadziewaj przygotowanym jajecznym farszem i ułóż na półmisku. Udekoruj według uznania, możesz do tego użyć ziół i warzyw.
- Tak przygotowany półmisek zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl