Podaj to zamiast świątecznej wędliny. Upiecz, dodaj nadzienie i zalej. Zrób dziś, bo jutro będzie za późno

Co roku świąteczne menu wygląda bardzo podobnie. Aby to przerwać i podać coś oryginalnego przygotuj faszerowane mięsne plastry. Będą one świetną alternatywą dla zwykłej wędliny. Wisienką na torcie tej przystawki jest zalewa, której nie może zabraknąć.
Zobacz wideo

Fantazja w kuchni może dorwać każdego. Czemu więc nie wykorzystać jej w tegoroczne święta? Aby tradycyjną wędlinę zamienić na coś ciekawszego, proponujemy podać schab po warszawsku. Jest to nic innego jak pieczone mięso, które później nadziewane jest farszem i zalewane galaretą. Nie tylko zrobi efekt wow dzięki smaku, a także dzięki formie podania. Udekorowanie całości warzywami stworzy wiosenną ozdobę na wielkanocnym stole.

Przepis na schab po warszawsku Jakuba Kuronia

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 6 jajek,
  • łyżka ostrego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na galaretę

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, a także pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dolej 3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie schab, umieść go w misce, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 80 minut. 
  4. Schab wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie zimny, pokrój go na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kolejnym krokiem jest nacięcie każdego kawałka tak, aby powstała kieszonka. Pamiętaj, aby nie nacinać go do końca.
  5. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do jajek dodaj posiekaną natkę pietruszki, chrzan i majonez. Składniki dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Mięsne kieszonki nadziewaj przygotowanym jajecznym farszem i ułóż na półmisku. Udekoruj według uznania, możesz do tego użyć ziół i warzyw.
  8. Tak przygotowany półmisek zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.