-
Haps
-
Jak przygotować
- Zwykłe placki ziemniaczane wieją nudą. Lepiej podać je z tymi liśćmi. To przysmak kuchni Beskidów
Zwykłe placki ziemniaczane wieją nudą. Lepiej podać je z tymi liśćmi. To przysmak kuchni Beskidów
Regionalne przysmaki, które kiedyś były codziennością, dziś wracają na salony. O niektórych z nich możesz nigdy nie słyszeć, a okazują się lepsze od najpopularniejszych wersji. Poleśniki są tego dobrym przykładem. Tak upieczone placki ziemniaczane skradną twoje serce.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem
Poleśniki to oryginalny przysmak kuchni Beskidów. Pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i to tam zdobył największą sławę. To nic innego jak placki ziemniaczane podane w liściach kapusty. Aby jeszcze bardziej nadać potrawie oryginalności, tak przygotowane placuszki zapieka się w gorącym piekarniku. Najczęściej podaje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany, a dla jeszcze większego efektu wow można posypać je świeżym koperkiem. Nietypowe placki ziemniaczane można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na poleśniki, czyli placki ziemniaczane w liściach kapusty
Składniki
- 2 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 średnia cebula,
- sól,
- pieprz,
- liście kapusty,
- śmietana do podania,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania
- Gotowanie tej potrawy zacznij od przygotowania kapusty. Główkę kapusty wsadź do większego garnka i zalej wodą, gotuj do miękkości. Po ugotowaniu oddziel liście od siebie i pozbądź się twardszych kawałków. Na koniec pozostaw je do przestudzenia.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz z nich nadmiar płynu i wbij jajka.
- Cebulę obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce. Dodaj do reszty składników.
- Przygotowaną masę przypraw solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszaj.
- Powstały farsz przełóż na liście kapusty i przykryj drugim liściem. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.
- Jeszcze ciepłe podawaj z gęstą, kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl