Zwykłe placki ziemniaczane wieją nudą. Lepiej podać je z tymi liśćmi. To przysmak kuchni Beskidów

Regionalne przysmaki, które kiedyś były codziennością, dziś wracają na salony. O niektórych z nich możesz nigdy nie słyszeć, a okazują się lepsze od najpopularniejszych wersji. Poleśniki są tego dobrym przykładem. Tak upieczone placki ziemniaczane skradną twoje serce.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem

Poleśniki to oryginalny przysmak kuchni Beskidów. Pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i to tam zdobył największą sławę. To nic innego jak placki ziemniaczane podane w liściach kapusty. Aby jeszcze bardziej nadać potrawie oryginalności, tak przygotowane placuszki zapieka się w gorącym piekarniku. Najczęściej podaje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany, a dla jeszcze większego efektu wow można posypać je świeżym koperkiem. Nietypowe placki ziemniaczane można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na poleśniki, czyli placki ziemniaczane w liściach kapusty

Składniki

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 średnia cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście kapusty,
  • śmietana do podania,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie tej potrawy zacznij od przygotowania kapusty. Główkę kapusty wsadź do większego garnka i zalej wodą, gotuj do miękkości. Po ugotowaniu oddziel liście od siebie i pozbądź się twardszych kawałków. Na koniec pozostaw je do przestudzenia.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz z nich nadmiar płynu i wbij jajka.
  3. Cebulę obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce. Dodaj do reszty składników.
  4. Przygotowaną masę przypraw solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszaj.
  5. Powstały farsz przełóż na liście kapusty i przykryj drugim liściem. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.
  6. Jeszcze ciepłe podawaj z gęstą, kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: