Posmaruj, ułóż składniki i zwiń. Takie ślimaczki to najlepsza przekąska. Po kilku chwilach ich nie będzie

Przekąski z ciasta francuskiego to coś, co króluje na imprezach i co trudno sobie odmówić. Są przepyszne i zawsze znikają w mgnieniu oka, często nawet jako pierwsze. Ich zaletą jest również to, że bardzo łatwo i szybko się je przygotowuje. Wystarczy posmarować płat ciasta, posypać składnikami, zwinąć i wstawić do piekarnika.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny i plastyczny składnik. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. W tej drugiej wersji często króluje na domówkach czy wspólnym grillowaniu. Na dodatek można je formować na wiele różnych sposób - zwijać w ślimaczki, ruloniki, rożki itp. My dziś pokażemy wam przepis na to, jak wykorzystać ciasto francuskie na słono i zrobić z niego pyszne ślimaczki z serem i szynką. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis, który pochodzi z TikToka @ania.lekka.

Przepis na ciasto francuskie na słono. Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • żółty ser,
  • kilkanaście plasterków szynki,
  • keczup lub przecier pomidorowy do posmarowania ciasta,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Zacznij od starcia sera na tarce. Powinno być go tyle, by bez problemu pokrył płat ciasta. Następnie na rozwiń ciasto, posmaruj keczupem lub kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego i posyp serem. Ułóż na nim plasterki szynki i zawiń ciasto w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blacie lub papierze do pieczenia. W misce rozbełtaj jajko i posmaruj nim ślimaczki z ciasta francuskiego. Razem z papierem do pieczenia przełóż przekąski na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Ślimaczki powinny się ładnie zarumienić, a ser w środku rozpuścić. 

Zobacz wideo Lubicie słone przekąski? Wypróbujcie nasz przepis na pizzowe muffiny

Komentujący przepis są nim zachwyceni. Jedna z osób przyznała, że zrobiła takie ślimaczki z ciasta francuskiego na imprezę urodzinową i zniknęły w kilka chwil. Inni też je zachwalali:

Zrobiłam to i Jezu, jakie to jest dobre.
Ale były pycha. Polecam z całego serduszka.

Kilku użytkowników podzieliło się też swoimi wersjami na takie przekąski z ciasta francuskiego.

Keczup najlepiej wymieszać z oregano.
Polecam dodać jeszcze pieczarki, kukurydzę i paprykę

- napisała jedna z komentujących i dodała, że te składniki zawsze najpierw dusi przed dodaniem ich do ślimaczków. A wy macie swoje ulubione przekąski z ciasta francuskiego? Podzielcie się przepisami!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.