Ciasto francuskie - przepisy na szybkie i smaczne przekąski. Wystarczy kilka dodatków i gotowe!

Ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. W połączeniu ze słodkimi lub wytrawnymi składnikami jesteśmy w stanie stworzyć wiele przekąsek, a nawet dań. Wystarczy odrobina kreatywności, a sklepowy produkt zmieni się w smaczny rarytas.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród standardowych produktów w naszej lodówce nie może zabraknąć ciasta francuskiego. To prawdziwy must have dla zabieganych i osób ceniących domowe przekąski - wystarczy połączyć sklepowy produkt z ulubionymi składnikami, zapiec i gotowe! 

Ciasto francuskie - przepisy na dania i przekąski

Ciasto francuskie to prawdziwy must have, z którego szybko można przygotować smaczne przekąski i dodatki do dań. Cienkie płaty świetnie smakują na słodko, ale i z dodatkiem wytrawnych produktów takich jak szpinak, kurczak, warzywne pasty czy sery. Gotowy produkt sprawdzi się idealne gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub gdy o poranku przyjedzie ochota na coś do kawy. Samodzielne przygotowanie ciasta w domu jest czasochłonne, jednak to dobrej jakości zakupione w sklepie powinno zdać egzamin!

Jednym z przepisów, który warto znać, są sakiewki ze szpinakowo-serowym farszem. Przekąska świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy podsmażyć warzywo na maśle z dodatkiem czosnku i chilli i nałożyć na płaty ciasta. Tak przygotowane sakiewki zapiekamy i podajemy. 

Składniki: 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • szalotka,
  • ser feta
  • świeży szpinak, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • chilli, 
  • masło,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i chilli. 
  2. Gdy warzywa ładnie się zarumienią, dodajemy szpinak i czekamy aż zwiędnie. Tak przygotowany farsz przekładamy na wycięte z ciasta kwadraty. 
  3. Na wierzch nakładamy odrobinę sera feta. Tworzymy sakiewki, składając rogi ciasta do środka. 
  4. Zapiekamy w 200 st. przez około 15 minut. 
Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Przepis na owocowe sakiewki z ciasta francuskiego 

Składniki: 

  • gotowe ciasto francuskie, 
  • dowolne owoce: jabłka, gruszki, śliwki,
  • cukier brązowy,
  • jajko,
  • syrop klonowy lub miód. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Z ciasta wykrawamy duże kwadraty. Na środek każdego nakładamy porcję owoców i polewamy odrobiną syropu klonowego. 
  3. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. 
  4. Tak przygotowane ciasteczka zapiekamy w 200 st. przez około 15 minut.

Szybka pizza na bazie ciasta francuskiego

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • papryka,
  • ser żółty,
  • kukurydza,
  • salami,
  • cebula

Składniki na sos:

  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • oregano,
  • bazylia.

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku przygotowujemy sos - wlewamy przecier, przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do pomidorów. Całość przyprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy. 
  2. Ciasto francuskie rozwijamy, formujemy wyższe brzegi. Na środek nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy łyżką.
  3. Na wierzch nakładamy wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinien być ser. 
  4. Całość zapiekamy na złoty kolor w temp. 200 st. C.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.