W tej zupie zapomnij o kiszonkach. Wachowicz do ogórkowej woli dodać coś innego. Babcie złapią się za głowę

Wiosenne potrawy coraz częściej pojawiają się na stołach. Nie może na nich zabraknąć świeżych sezonowych warzyw. Ewa Wachowicz postanowiła wykorzystać produkty, które w tym okresie są najlepsze. Zrobiła zupę ogórkową, lecz nie użyła do niej ogórków kiszonych. Zamiast nich możemy w niej znaleźć coś zaskakującego i innego.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Kuchnia polska charakteryzuje się wieloma oryginalnymi smakami. Pomimo to wiele osób i tak woli używać tradycyjnych receptur. Ewa Wachowicz postanowiła jednak zmodyfikować klasyczny przepis na zupę ogórkową i zrezygnowała z użycia ogórków kiszonych. Zamiast nich wykorzystała świeże ogórki gruntowe, które coraz częściej widziane są w sklepach. Dzięki tej zmianie zupa ta zyskała świeży i wiosenny smak. 

Przepis na zupę na ogórkach zielonych Ewy Wachowicz

Składniki

  • 5 ogórków gruntowych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • kawałek pora,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1,5 l bulionu,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wrzuć masło i je roztop. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę, następnie umieść ją na rozgrzanym tłuszczu i smaż do uzyskania złotego koloru. Gdy cebula się podsmaży przypraw ją kurkumą i wymieszaj.
  2. Gdy warzywo zacznie się karmelizować wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę warzyw. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę i połówkę selera zetrzyj na tarce o większych oczkach. Pora posiekaj w grubsze plasterki. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę.
  3. Następnie składniki zalej gorącym wywarem, przykryj i gotuj do miękkości. Pod koniec dorzuć starte ogórki na dużych oczkach.
  4. Na koniec odlej chochlę wywaru do miseczki ze śmietaną i energicznie wymieszaj składniki. Taką mieszankę wlej do gotującego się buliony.
  5. Ostatnim krokiem jest przyprawienie zupy. Wsyp sól i pieprz do smaku. Zdejmij z ognia i podawaj ze świeżym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: