-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten obiad wystarczy na 3 dni i nawet nie pobrudzisz przy nim rąk. Jednak mięso jest tu kluczowe
Ten obiad wystarczy na 3 dni i nawet nie pobrudzisz przy nim rąk. Jednak mięso jest tu kluczowe
Dania jednogarnkowe to najszybsze potrawy, które można wykonać dla całej rodziny. Receptura jest prosta - wrzuca się wszystko do naczynia i gotuje. Wydaje się to nieskomplikowane i takie właśnie jest. To danie jest idealnym tego przykładem.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Przygotowanie obiadu dla całej rodziny to zadanie wymagające kreatywności. Jednak co jakiś czas trzeba zmienić menu, aby się nie znudziło. Przykładem potrawy, która starczy na kilka dni, a przy tym zapełnia brzuch na długi czas, jest chłopski garnek. Wykorzystuje się do niego wszystko to, co znajdzie się w lodówce. Jednak nie można zapomnieć o odpowiednim wyborze mięsa. Przede wszystkim nie może w tym daniu zabraknąć boczku, ponieważ to on nadaje wyjątkowości. Jeśli chodzi o całą resztę, to wybór jest prosty. Można dodawać wszystko to, na co ma się ochotę.
Przepis na tradycyjny chłopski garnek
Składniki:
- mała główka kapusty,
- pół kilo ulubionej kiełbasy,
- 300 g wędzonego boczku,
- 3 papryki o dowolnym kolorze,
- średnia cebula,
- 1 kg ziemniaków,
- koncentrat pomidorowy,
- olej do smażenia,
- majeranek,
- oregano,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę wraz z boczkiem pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż do zarumienienia mięso.
- Cebulę obierz i opal nad ogniem. Kapustę przemyj i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Podsmażone mięso wraz z warzywami umieść w większym garnku i zalej około 700 ml wody. Do całości dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Ich ilość zależy od twoich preferencji smakowych.
- Tak przygotowane składniki duś pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Ten proces powinien trwać około 40 minut lub do miękkości warzyw.
- Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl