To twój dzisiejszy obiad, który zrobisz w kilka chwil. Będzie lepszy, gdy dodasz to suszone warzywo

Dopadła cię całkowita pustka w głowie, gdy tylko trzeba pomyśleć o przygotowaniu obiadu? Ta propozycja jest nie tylko błyskawiczna, a także zasmakuje całej rodzinie. Jeśli tylko dodasz ten suszony składnik, nikt nie będzie mógł oderwać się od talerza.
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Pulpety to bardzo popularny rodzaj obiadu, który jest wyborem wielu osób. Najczęściej serwuje się go w wersji mięsnej, lecz jako wegetariański dodatek również smakuje obłędnie. Co się składa na tę wersję? Przede wszystkim ciecierzyca konserwowa, to ona jest bazą tego dania. Cieciorka ma jednak to do siebie, że sama w sobie nie ma konkretnego smaku, dlatego warto dodać do niej dodatkowe składniki. My proponujemy wymieszać ją nie tylko z aromatycznymi przyprawami, a także z kawałkami suszonych pomidorów. Będą one ciekawym kolorowym elementem i nadadzą całości dodatkowego i oryginalnego smaku.

Przepis na klopsiki z ciecierzycy

Składniki

  • puszka cieciorki konserwowej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 4 suszone pomidory,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • kmin rzymski,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na niej warzywa.
  2. Do większej miski wrzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dorzuć do niej podsmażone warzywa, a także wszystkie przyprawy.
  3. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Świeżą natkę pietruszki przemyj i drobno posiekaj. Składniki umieść w misce z ciecierzycą i wszystko dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Do powstałej mieszanki dodaj mąkę i jajka. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Z tak przygotowanej masy formuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsa obtocz w bułce tartej i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blaszkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Podawaj na ciepło z kaszą lub ryżem i świeżą wiosenną sałatą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.