Zapomnij o bułce tartej, ta panierka jest o niebo lepsza. Wprost zakochasz się w tych schabowych

Kotlety schabowe to najbardziej kultowe danie kuchni polskiej. W każdym domu robi się je inaczej, lecz nie ma wątpliwości, że kochają je miliony. Aby podrasować smak tego przysmaku, nie trzeba zmieniać za wiele. Wystarczy wykorzystać inną panierkę. To właśnie ona sprawi, że w tych kotletach można się ponownie zakochać.
Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Gdy zapyta się Polaków, jakie danie uwielbiają i co mogą jeść codziennie, większość odpowie tak samo. Odpowiedzią będą kotlety schabowe, które w wielu domach podaje się co tydzień w niedzielę. Bez tego przysmaku niektórzy nie wyobrażają sobie również wesel, komunii, czy rodzinnych obiadów. To mięso jest wprost wpisane w nasze polskie smaki. Klasyczne kotlety to przede wszystkim dobrej jakości schab, jajko, przyprawy i bułka tarta. Tak ograniczona lista zakupów sprawia, że przygotowane kawałki są wprost nie z tej ziemi. Jednak można nieco podkręcić smak tego dania. Ta technika sprawi, że mięso nie straci na soczystości, lecz będzie jeszcze bardziej chrupiące. Jak to wykonać? Wystarczy zamienić bułkę tartą na kukurydziane płatki śniadaniowe. Brzmi to banalnie, a smak naprawdę może zwalić z nóg.

Przepis na kotlety schabowe w panierce kukurydzianej

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4 duże jajka,
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Schab pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą tłuczka je roztłucz.
  2. Każdy mięsny kawałek oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Do miseczki wbij jajka i energicznie je roztrzep. Do drugiego naczynia wsyp płatki śniadaniowe i delikatnie je rozgnieć.
  4. Kawałki schabu maczaj w jajku, następnie obtocz z każdej strony w kukurydzianej posypce.
  5. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor. Jeśli jednak nie chcesz używać w tym daniu oleju, użyj piekarnika. Obtoczone mięsne kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz je przez około 30 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.