-
Haps
-
Jak przygotować
- To przepis na najsmaczniejszy obiad. Rodzina podziękuje, że wybrałeś to danie. Wsyp, zamieszaj i gotowe
Wsyp, zamieszaj i gotowe. To przepis na najsmaczniejszy obiad. Rodzina podziękuje, że wybrałeś to danie
Proste dania obiadowe są na wagę złota. Kiedy nie ma się pomysłu na to, co można przyrządzisz takie receptury ratują dzień. Przykładem banalnej potrawy, którą może zrobić każdy jest ta zupa krem. Nie tylko przyciąga do siebie wyglądem. Jej aromat i smak również jest nie do podrobienia.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Zupy krem to pyszne propozycje dla wszystkich osób, które nie mają pomysłu na danie obiadowe. Ich zrobienie nie jest trudne i można nawet powiedzieć, że poradzi sobie z nimi nawet ten, kto z gotowaniem nie ma dużo wspólnego. Naszym pomysłem na szybką potrawę jest zupa krem zrobiona z zielonego groszku. Jej kolor zachęci do jedzenia nawet niejadka.
Przepis na zupę krem z zielonego groszku
Składniki
- 400 g zielonego groszku,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozpuść masło. Na gorącym tłuszczu umieść przygotowane warzywa, następnie podsmaż je do lekkiego zarumienienia.
- Do tak przygotowanych warzyw wrzuć groszek. Całość smaż przez około 3 minuty. Co jakiś czas mieszaj, aby składniki się nie przypaliły.
- Po tym czasie całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Produkty gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Gdy ten czas minie zajmij się zabielaniem. Do miseczki odlej chochlę wywaru i dodaj do niego śmietanę. Wymieszaj, a następnie wlej strumyczkiem do zupy.
- Tak przygotowane danie odstaw na parę chwil do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie zmiksuj całość na jednolitą konsystencję za pomocą blendera.
- Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Wierzch udekoruj świeżo posiekanym koperkiem.
- Gotową zupę możesz podawać z pieczywem czosnkowym, kleksem śmietany i świeżymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl