Wakacyjne obiady u babci kojarzą mi się właśnie z tym daniem. Jest lekkie, ale brzuch zawsze był po nim pełny. Dzięki tej potrawie odkryjesz również nowe smaki, a rodzina oszaleje na jego punkcie. Zrób duży garnek, a nie pożałujesz.
Fot. Shutterstock, ValdisOsins
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
Babcine smakołyki towarzyszą nam po dziś dzień. Moja babcia, gdy spędzałam u niej wakacyjny czas, raczyła mnie przysmakiem, który pamiętam do dziś. Kiedyś nie chciałam go nawet spróbować, dziś nie wyobrażam sobie lata właśnie bez niego. Mowa tu o zupie szczawiowej, która swoim oryginalnym smakiem może zszokować każdego, kto próbuje jej pierwszy raz.
REKLAMA
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
500 g świeżego szczawiu,
pół kilo żeberek wołowych,
5 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
kawałek selera,
mała cebula,
łyżka octu lub soku z cytryny,
łyżka mąki pszennej,
4 jajka,
1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka i zalej je zimną wodą. Płynu powinno być tyle, aby zakrywało powierzchnię mięsa. Do naczynia wrzuć również ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj na średnim ogniu, w międzyczasie zdejmij szumowiny. W trakcie gotowania wrzuć również obrane i pokrojone kawałki pietruszki, marchewki i selera.
Cebulę obierz z łupin i podpiecz ją nad ogniem, dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
Szczaw dokładnie przemyj i drobno posiekaj. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie dodaj go do całości. Tak przygotowaną zupę gotuj przez następne 15 minut. Pod koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.
Ostatnim krokiem w przygotowaniu dania, jest jego zabielenie. Do miski wlej chochlę powstałego wywaru i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie zamieszaj i wlej do pozostałych składników. Dolej również łyżkę soku z cytryny lub ocet. Zupę gotuj przez następne 5 minut, następnie podawaj ze świeżym pieczywem.