-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiedyś kręciłam na nią nosem, dziś to moje ulubione danie. Babcia powtarzała, że to bomba witaminowa
Kiedyś kręciłam na nią nosem, dziś to moje ulubione danie. Babcia powtarzała, że to bomba witaminowa
Wakacyjne obiady u babci kojarzą mi się właśnie z tym daniem. Jest lekkie, ale brzuch zawsze był po nim pełny. Dzięki tej potrawie odkryjesz również nowe smaki, a rodzina oszaleje na jego punkcie. Zrób duży garnek, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
Babcine smakołyki towarzyszą nam po dziś dzień. Moja babcia, gdy spędzałam u niej wakacyjny czas, raczyła mnie przysmakiem, który pamiętam do dziś. Kiedyś nie chciałam go nawet spróbować, dziś nie wyobrażam sobie lata właśnie bez niego. Mowa tu o zupie szczawiowej, która swoim oryginalnym smakiem może zszokować każdego, kto próbuje jej pierwszy raz.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 500 g świeżego szczawiu,
- pół kilo żeberek wołowych,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- mała cebula,
- łyżka octu lub soku z cytryny,
- łyżka mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka i zalej je zimną wodą. Płynu powinno być tyle, aby zakrywało powierzchnię mięsa. Do naczynia wrzuć również ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj na średnim ogniu, w międzyczasie zdejmij szumowiny. W trakcie gotowania wrzuć również obrane i pokrojone kawałki pietruszki, marchewki i selera.
- Cebulę obierz z łupin i podpiecz ją nad ogniem, dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
- Szczaw dokładnie przemyj i drobno posiekaj. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie dodaj go do całości. Tak przygotowaną zupę gotuj przez następne 15 minut. Pod koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Ostatnim krokiem w przygotowaniu dania, jest jego zabielenie. Do miski wlej chochlę powstałego wywaru i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie zamieszaj i wlej do pozostałych składników. Dolej również łyżkę soku z cytryny lub ocet. Zupę gotuj przez następne 5 minut, następnie podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl