Kiedyś kręciłam na nią nosem, dziś to moje ulubione danie. Babcia powtarzała, że to bomba witaminowa

Wakacyjne obiady u babci kojarzą mi się właśnie z tym daniem. Jest lekkie, ale brzuch zawsze był po nim pełny. Dzięki tej potrawie odkryjesz również nowe smaki, a rodzina oszaleje na jego punkcie. Zrób duży garnek, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Babcine smakołyki towarzyszą nam po dziś dzień. Moja babcia, gdy spędzałam u niej wakacyjny czas, raczyła mnie przysmakiem, który pamiętam do dziś. Kiedyś nie chciałam go nawet spróbować, dziś nie wyobrażam sobie lata właśnie bez niego. Mowa tu o zupie szczawiowej, która swoim oryginalnym smakiem może zszokować każdego, kto próbuje jej pierwszy raz.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • 500 g świeżego szczawiu,
  • pół kilo żeberek wołowych,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • mała cebula,
  • łyżka octu lub soku z cytryny,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka i zalej je zimną wodą. Płynu powinno być tyle, aby zakrywało powierzchnię mięsa. Do naczynia wrzuć również ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj na średnim ogniu, w międzyczasie zdejmij szumowiny. W trakcie gotowania wrzuć również obrane i pokrojone kawałki pietruszki, marchewki i selera.
  2. Cebulę obierz z łupin i podpiecz ją nad ogniem, dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
  3. Szczaw dokładnie przemyj i drobno posiekaj. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie dodaj go do całości. Tak przygotowaną zupę gotuj przez następne 15 minut. Pod koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.
  4. Ostatnim krokiem w przygotowaniu dania, jest jego zabielenie. Do miski wlej chochlę powstałego wywaru i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie zamieszaj i wlej do pozostałych składników. Dolej również łyżkę soku z cytryny lub ocet. Zupę gotuj przez następne 5 minut, następnie podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: