Bardziej soczystego schabu nie robi nawet teściowa. Taki efekt jest możliwy tylko dzięki tej mieszance

W wielu domach klasyczny obiad składa się z ziemniaków, mizerii i mięsa. Jak je jednak wykonać, aby było miękkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach? My wiemy i dzielimy się sprawdzonym przepisem. Ta mieszanka sprawi, że schab będzie nie z tej ziemi.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

O smacznym i miękkim mięsie marzy chyba każdy, siadając do rodzinnego obiadu. Jednak sztuką jest, aby przygotowane danie smakowało każdemu. Okazuje się, że wykorzystanie odpowiedniego przepisu może sprawić, że nawet najtrwalsze mięso, będzie rozpływać się w ustach. Proponujemy więc wykorzystanie tej receptury. To ona, a dokładniej sos, który podajemy, sprawi, że schab będzie smakował niesamowicie. Nie wierzysz? W takim razie zapisz ten przepis i wykonaj go przy najbliższej okazji.

Przepis na schab zapiekany z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 9 plastrów schabu,
  • 300 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • kostka żółtego sera,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 5 łyżek majonezu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżka ketchupu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij z dwóch stron. Następnie każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso na gorącym maśle i obsmaż z dwóch stron do uzyskania złotej skórki.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobno. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w cienkie plastry. Ogórki zetrzyj na tarce, to samo zrób z kostką sera żółtego.
  3. Cebulę i pieczarki podsmaż delikatnie na maśle, następnie zdejmij z ognia i połącz z ogórkami.
  4. W miseczce umieść majonez, musztardę i ketchup, wsyp również starty ser. Całość dokładnie z sobą wymieszaj.
  5. Wcześniej obsmażone kawałki schabu ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku umieść warstwę warzywną, a na wierzchu rozsmaruj przygotowany sos z serem.
  6. Tak przyrządzone kawałki schabu piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.
  7. Mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.