Przy tym mięsie nawet schabowe nie mają szans. Podaj je na obiad, a każdy ci podziękuje

Standardowe dania obiadowe, które serwujemy na co dzień, mogą się kiedyś znudzić. Z tego względu proponujemy zrobić te zawijańce z mięsa z kurczaka. Mają w sobie aromatyczny farsz, który zasmakuje każdemu. To świetny powiew obiadowej świeżości.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Mięsne kotlety to klasyk nad klasykami kuchni polskiej. Podaje się je przy każdej okazji i uroczystości. Jednak czasem warto urozmaicić swoje domowe menu o inne, równie dobre dania. My proponujemy kurczakowe zawijańce z serowo-szpinakowym wnętrzem. Można je podawać wraz z klasycznymi ziemniakami i surówką, a także polane domowym sosem. Dzięki takiemu przygotowaniu mięso będzie soczyste i miękkie.

Przepis na roladki z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • pół kostki sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść z błonek, kostek i chrząstek. Następnie przekrój go wzdłuż tak, aby mógł się rozłożyć, jednak nie krój go do końca.
  2. Każdą stronę dopraw solą i pieprzem i posmaruj niewielką ilością oleju. Przygotowane mięso przykryj i odstaw do lodówki.
  3. Na patelnię wlej łyżkę oleju i umieść na niej przemyty i osuszony szpinak. Duś go na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie.
  4. Do gotowego szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Delikatnie wymieszaj, podsmaż i zdejmij z ognia.
  5. Ser posiekaj na drobno i wsyp go do szpinaku, delikatnie wymieszaj. Przygotowany farsz pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  6. Piersi kurczaka wyjmij z lodówki. Na jednej stronie wyłóż szpinak i przykryj go drugą stroną.
  7. Każdą pierś zawiń w boczek. Dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia.
  8. Roladki ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  9. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i i odstaw je na bok na kilka minut.
  10. Gotowe roladki pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.