-
Haps
-
Jak przygotować
- Przy tym mięsie nawet schabowe nie mają szans. Podaj je na obiad, a każdy ci podziękuje
Przy tym mięsie nawet schabowe nie mają szans. Podaj je na obiad, a każdy ci podziękuje
Standardowe dania obiadowe, które serwujemy na co dzień, mogą się kiedyś znudzić. Z tego względu proponujemy zrobić te zawijańce z mięsa z kurczaka. Mają w sobie aromatyczny farsz, który zasmakuje każdemu. To świetny powiew obiadowej świeżości.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Mięsne kotlety to klasyk nad klasykami kuchni polskiej. Podaje się je przy każdej okazji i uroczystości. Jednak czasem warto urozmaicić swoje domowe menu o inne, równie dobre dania. My proponujemy kurczakowe zawijańce z serowo-szpinakowym wnętrzem. Można je podawać wraz z klasycznymi ziemniakami i surówką, a także polane domowym sosem. Dzięki takiemu przygotowaniu mięso będzie soczyste i miękkie.
Przepis na roladki z kurczaka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 400 g świeżego szpinaku,
- pół kostki sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyść z błonek, kostek i chrząstek. Następnie przekrój go wzdłuż tak, aby mógł się rozłożyć, jednak nie krój go do końca.
- Każdą stronę dopraw solą i pieprzem i posmaruj niewielką ilością oleju. Przygotowane mięso przykryj i odstaw do lodówki.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju i umieść na niej przemyty i osuszony szpinak. Duś go na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie.
- Do gotowego szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Delikatnie wymieszaj, podsmaż i zdejmij z ognia.
- Ser posiekaj na drobno i wsyp go do szpinaku, delikatnie wymieszaj. Przygotowany farsz pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Piersi kurczaka wyjmij z lodówki. Na jednej stronie wyłóż szpinak i przykryj go drugą stroną.
- Każdą pierś zawiń w boczek. Dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia.
- Roladki ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i i odstaw je na bok na kilka minut.
- Gotowe roladki pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl