-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie miękkie i soczyste. Nie zostanie nawet kawałeczek
Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie miękkie i soczyste. Nie zostanie nawet kawałeczek
Mięso to dodatek, które układa się nie tylko na kromkach chleba, a także często można je zobaczyć na obiadowym talerzu. Jednak wykonanie tego składnika w odpowiedni sposób nie jest dla wszystkich takie proste. Aby w tym pomóc podajemy przepis, który zawsze się udaje. Dzięki niemu mięso jest soczyste i delikatne.
Zobacz wideo
Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Przygotowując pieczoną szynkę pragnie się uzyskać efekt soczystego, miękkiego, aromatycznego lecz delikatnego mięsa. Gdy jednak wybierze się nieodpowiedni sposób przygotowania może okazać się, że po wyjęciu jest ono twarde i niesmaczne. Jak temu zapobiec? Najlepiej wykorzystać recepturę, która sprawdza się od lat. Proponujemy więc stary przepis, który od lat sprawdza się w niejednym domu. Dzięki mieszance odpowiednich produktów i wypieczeniu będzie ono samo rozpływać się w ustach. Warto zrobić go więcej, bo zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na szynkę czosnkową
Składniki
- 2 kg szynki,
- 2 duże cebule,
- 10 ząbków czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka musztardy,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do miski wlej olej, dodaj słodką i ostrą paprykę, a także kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia przypraw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i musztardę, ponownie zamieszaj. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w plasterki.
- Szynkę pokój w grubsze plastry. Każdy kawałek dokładnie wysmaruj przygotowaną mieszanką zrobioną z przypraw i sosów, a także czosnkiem. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie do naczynia dodaj pokrojoną cebulę i wszystko z sobą wymieszaj.
- Mięso włóż do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
- Po wypieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl