Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie miękkie i soczyste. Nie zostanie nawet kawałeczek

Mięso to dodatek, które układa się nie tylko na kromkach chleba, a także często można je zobaczyć na obiadowym talerzu. Jednak wykonanie tego składnika w odpowiedni sposób nie jest dla wszystkich takie proste. Aby w tym pomóc podajemy przepis, który zawsze się udaje. Dzięki niemu mięso jest soczyste i delikatne.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Przygotowując pieczoną szynkę pragnie się uzyskać efekt soczystego, miękkiego, aromatycznego lecz delikatnego mięsa. Gdy jednak wybierze się nieodpowiedni sposób przygotowania może okazać się, że po wyjęciu jest ono twarde i niesmaczne. Jak temu zapobiec? Najlepiej wykorzystać recepturę, która sprawdza się od lat. Proponujemy więc stary przepis, który od lat sprawdza się w niejednym domu. Dzięki mieszance odpowiednich produktów i wypieczeniu będzie ono samo rozpływać się w ustach. Warto zrobić go więcej, bo zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na szynkę czosnkową

Składniki

  • 2 kg szynki,
  • 2 duże cebule,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej olej, dodaj słodką i ostrą paprykę, a także kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia przypraw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i musztardę, ponownie zamieszaj. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w plasterki.
  2. Szynkę pokój w grubsze plastry. Każdy kawałek dokładnie wysmaruj przygotowaną mieszanką zrobioną z przypraw i sosów, a także czosnkiem. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie do naczynia dodaj pokrojoną cebulę i wszystko z sobą wymieszaj.
  4. Mięso włóż do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
  5. Po wypieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.