Latem wystarczy, że na krótką chwilę położymy na blacie kuchennym dojrzały owoc, a nim się spostrzeżemy, zostanie zaatakowany przez chmarę muszek. Owady te osiadają na żywności i roznoszą różne bakterie, które mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego. Aby temu zapobiec, trzeba się ich pozbyć. W jaki sposób? Poniżej prezentujemy znaną od dawna pułapkę na muszki!
Muszki owocówki lub meszki to bardzo małe owady. Choć żyją krótko, to rozmnażają się na potęgę. Samice muszek składają dziennie co najmniej 20 jaj. Po zaledwie 10 dniach wykluwają się kolejne muszki, które powtarzają cykl. W ten sposób kuchnia może zostać w krótkim czasie opanowana przez chmarę insektów.
Muszki trafiają do domów i mieszkań przez uchylone okna, kuszone zapachem dojrzałej, lub wręcz lekko gnijącej żywności. Lubią ciepło, więc wysokie temperatury są wskaźnikiem nadchodzącej plagi owadów. Osiadają na nieprzykrytym jedzeniu, zostawiając po sobie zanieczyszczenia i drobnoustroje, które mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych np. do zatruć. Dlatego kiedy zauważymy w kuchni pierwsze w sezonie muszki, musimy podjąć kroki w celu ich eliminacji.
W celu wykonania pułapki na muszki nie potrzebujesz wielu produktów lub sklepowych preparatów. Domowe, sprawdzone sposoby działają w tym wypadku najlepiej. Jedyne, czego potrzebujesz to pojemnik np. słoik, plastikowe opakowanie lub szklanka, woda, ocet (najlepiej jabłkowy) i odrobina płynu do mycia naczyń. Zamieszaj wszystko dokładnie w wybranym przez siebie pojemniku i postaw na parapecie lub blacie w kuchni. Następnego dnia na powierzchni mikstury powinny się unosić dziesiątki jeśli nie setki zatopionych muszek.
Budzić zastanowienie może sposób działania owej pułapki. Jest to bardzo proste. Muszki, zwabione aromatem octu owocowego lądują w pojemniku, skąd nie mogą już ulecieć. Insekty, kiedy już wpadną do pułapki, nie są w stanie z niej uciec.
Nie da się całkowicie zapobiec ataku muszek. Warto jednak przeciwdziałać i stosować się kilku prostych zasad, które nie będą zachęcały owadów do odwiedzenia naszej kuchni. Po pierwsze - i prawdopodobnie najważniejsze - nie zostawiajmy na blacie czy stole odkrytego jedzenia. Wszelkie owoce, warzywa, ciasta, dżemy i inne produkty spożywcze powinny, w miarę możliwości, być przechowywane w zamknięciu np. w lodówce lub pod pokrywką. Zepsutą, przejrzałą żywność wyrzucajmy od razu do śmieci. Regularnie wyrzucajmy śmieci, w których znajdują się resztki jedzenia. W ten sposób uchronimy się przed plagą muszek owocówek. A kiedy profilaktyka zawiedzie - możemy przejść do zastawienia pułapki.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl