• Link został skopiowany

Dostałam przepis od zaprzyjaźnionego cukiernika. Zrobiłam go i nie uwierzyłam. Blacha zniknęła od razu

Jeśli pragniesz zrobić szybki deser do kawy, to trafiłeś w odpowiednie miejsce. To ciasto zrobisz w 10 minut, a smakiem dorówna innym słodkim specjałom. Nie żałuj do niego jednego składnika. To dzięki niemu jest tak pyszne.
Ciasto kokosowe
Fot. Shutterstock, JIB Liverpool
Zobacz wideo Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Słodkie smaki są bliskie większości z nas. Bo kto właściwie nie lubi kokosowych kulek ze słodkim nadzieniem i orzechem w środku? Teraz odtworzenie tej przekąski jest możliwe w domu, jednak w nieco innej wersji. Tym razem proponujemy zrobienie ciasta, które jest kremowe, kokosowe, a do tego chrupiące. Ten efekt jest możliwy dzięki warstwom, które zrobione są z krakersów. Aby deser bardziej przypominał znane kulki, możesz do niego dodać posiekane orzechy. 

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 400 g wiórków kokosowych, 
  • 3 paczki krakersów,
  • 1 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g margaryny,
  • 150 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Oba budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania stopniowo wsyp do nich cukier, cały czas mieszając. Po przygotowaniu odstaw go na bok do całkowitego przestudzenia.
  2. Gdy budyń stanie się już zimny do dużej miski wrzuć pokrojoną kostkę masła. Następnie stopniowo dodawaj masę budyniową, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  3. Kiedy dodasz cały budyń do gotowej mieszanki wsyp większą część wiórków kokosowych. Ponownie zmiksuj do połączenia. Jeśli masa okażę się za mało słodka, dodaj cukier.
  4. Teraz czas na złożenie składników w całość. Na średniej blaszce ułóż pierwszą warstwę krakersów. Następnie wysmaruj ją częścią masy budyniowej. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, by ostatnia warstwa była masą.
  5. Wierzch tak przygotowanego ciasta posyp obfitą ilością wiórków kokosowych. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą, a masa stężeje.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: