To nowa gwiazda kuchni. Nam Volodymyr Testardi zrobił taką kolację, że zazdrościła cała redakcja

Jego popularność na Instagramie eksplodowała. Wystarczyło kilka miesięcy, by skupił wokół siebie kilkaset tysięcy obserwujących. Fani Volodymyra Testardi zachwycają się jego przepisami, a w komentarzach wciąż przewijają się porównania do aktora, który grał szefa kuchni w serialu "Emily w Paryżu". Niektórzy pytają, czy jest prawdziwy. Potwierdzamy: Vova jest jak najbardziej prawdziwy i odwiedził naszą hapsową kuchnię! Przygotował u nas taki bakłażan, że nawet ja wsuwałam, choć zwykle omijam to warzywo szerokim łukiem. A przepis? Banał! Każdy da radę i jeszcze zachwyci drugą połówkę.

Więcej treści kulinarnych znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jego popularność na Instagramie wystrzeliła. Ludzie z całego świata chcą odtwarzać jego przepisy

Volodymyr Testardi pochodzi z Ukrainy. Naprawdę nazywa się Volodymyr Polot, a włoskobrzmiące nazwisko przyjął po ojczymie. W Polsce mieszka od 2020 roku. Jak opowiadał w rozmowie z Plejadą, ma w swojej rodzinie polskie korzenie. Jego dziadkowie od strony mamy pochodzą z Polski. Vova błyskawicznie zdobył popularność w mediach społecznościowych. Gdy 23 maja umawialiśmy się na gotowanie w kuchni Hapsa, obserwowało go na Instagramie ok. 300 tys. osób. W dniu wizyty, czyli 15 czerwca, miał już ponad 400 tysięcy fanów z całego świata. A ci zachwycają się wszystkim, co tam pokazuje: wyrafinowanymi, a jednocześnie prostymi przepisami, jego urodą oraz całą otoczką, która towarzyszy gotowaniu: zapalonymi świecami, lampką wina oraz charakterystycznym puszczaniem oczka do kamery.

Gotowania uczył się w profesjonalnych szkołach. Uczęszczał do technikum gastronomicznego i studiował technologię żywności. Pracował też w rozmaitych restauracjach, choć w czasie pandemii, gdy branża gastronomiczna znalazła się w kryzysie, przeniósł się na budowę. Wrócił jednak do ukochanego gotowania i zrobił furorę w mediach społecznościowych.

Volodymyr Testardi upiekł w kuchni Hapsa genialny bakłażan. "Niebo w gębie"

Zaprosiliśmy Vovę do kuchni Hapsa, by podzielił się z naszymi czytelnikami kilkoma pysznymi i prostymi przepisami: na śniadanie, obiad i kolację. Przygotował u nas trzy dania, a jednym z nich jest pieczony bakłażan z jogurtem i sałatką ze świeżych warzyw i owoców. To propozycja kolacyjna, ale bez przeszkód można zjeść go również na obiad. Listę składników oraz sposób przygotowania krok po kroku możecie zobaczyć na poniższym wideo:

Zobacz wideo Pieczony bakłażan ze świeżą sałatką. "W życiu nie jadłam nic tak odświeżającego"

Zastanawiacie się, jak smakował? Najlepiej będzie, jeśli przekonacie się sami i przetestujecie przepis, który Volodymyr Testardi zaprezentował w naszej kuchni. Na zachętę mogę wam jednak zdradzić, że ja zwykle bakłażany omijam szerokim łukiem. Pod każdą postacią. Stwierdziłam jednak, że tego, który zrobił Vova spróbuję. I nie żałuję! Wcinałam, jakby to miało być ostatnie danie, które zjem. Zresztą nie tylko ja się nim zachwycałam. Nasza redaktorka Aga też nie mogła się nachwalić:

W życiu nie jadłam czegoś tak odświeżającego. Połączenie mango, chilli, kolendry i świeżych warzyw to prawdziwe niebo w gębie.

Na bakłażanie się jednak nie skończyło. Volodymyr przygotował też dwie inne, równie smaczne potrawy. Wypatrujcie ich na Haps.pl!

Więcej o: