Syrop z cebuli naturalnie wspiera zdrowie i odporność! Jak go zrobić? Jak dawkować?

Syrop z cebuli to wyjątkowy preparat, który od wieków cieszy się popularnością ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Ten naturalny syrop wspomaga układ odpornościowy i jest jednym z najlepszych domowych leków na kaszel. Jak zrobić syrop z cebuli? Czy może być podawany dzieciom? Jak go dawkować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.

Syrop z cebuli to naturalny środek, który od wieków wykorzystywany do łagodzenia objawów przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych. To prosty i skuteczny sposób na wzmocnienie odporności i ochronę organizmu przed chorobami.

Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Syrop z cebuli i miodu - przepis na zdrowie!

Do zrobienia syropu z cebuli potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników:

  • 2-3 średnich cebuli
  • 1 szklankę cukru (możesz użyć również miodu)
  • Sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie, dla dodatkowej witaminy C)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebule i pokrój je na cienkie plastry lub drobne kawałki.
  2. W dużym garnku dodaj cebulę i posyp ją cukrem (albo dodaj miód).
  3. Odstaw całość na około godzinę, aby cebula puściła sok, a cukier się rozpuścił.
  4. Po upływie godziny zauważysz, że powstał syrop, w którym pływają kawałki cebuli.
  5. Włącz średni ogień i podgrzewaj syrop, mieszając go od czasu do czasu.
  6. Po około 15-20 minutach od momentu zagotowania, kiedy syrop zacznie gęstnieć, odcedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków cebuli.

Syrop z cebuli na kaszel - właściwości i korzyści dla zdrowia

Cebula jest bogata w wiele składników odżywczych i związków, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu syrop cebulowy jest powszechnie stosowany jako remedium na różnego rodzaju kaszel.

Główną właściwością syropu z cebuli jest jego działanie wykrztuśne. Cebula zawiera związki siarkowe, które pomagają rozrzedzić i wydalać zalegające w drogach oddechowych śluz i flegmę. Przynosi to ulgę osobom z kaszlem mokrym, ułatwiając im odkrztuszanie i oczyszczenie dróg oddechowych.

Syrop z cebuli - na jaki kaszel? Sprawdźmy to!

Syrop z cebuli może być stosowany na różne rodzaje kaszlu, włączając w to kaszel suchy i mokry. Działa jako środek wykrztuśny, pomagając rozrzedzić i wydalić zalegającą w drogach oddechowych flegmę i śluz. Dzięki temu może przynieść ulgę osobom z kaszlem mokrym, ułatwiając odkrztuszanie. Ponadto, ze względu na działanie przeciwzapalne, syrop z cebuli może łagodzić podrażnienia gardła i oskrzeli związane z kaszlem suchym. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli objawy kaszlu są nasilone lub utrzymują się przez dłuższy czas, należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Syrop z cebuli i czosnku - naturalne wsparcie dla zdrowia i odporności

Dla dodatkowego wzmocnienia syropu cebulowego można dodać czosnek, który zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i pomaga w ich zwalczaniu. Wszystko dzięki lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym. Czosnek stosowany w czasie przeziębienia lub grypy ułatwia odkrztuszanie, obniża gorączkę i udrażnia drogi oddechowe.

Syrop z cebuli dla dzieci. Dawkowanie syropu

Osobom dorosłym syrop z cebuli podaje się trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Syrop może być też stosowany u dzieci, a dawkowanie zależy od wieku dziecka. Przyjmuje się, że:

  • Dzieciom w wieku od 1 do 5 lat należy podawać 1 łyżeczkę (5 ml) syropu dwa razy dziennie.
  • Dzieciom w wieku powyżej 5 lat podaje się 2 łyżeczki (10 ml) syropu dwa razy dziennie.

Przed podaniem dziecku syropu z cebuli najlepiej skonsultować się z pediatrą.

Syrop z cebuli - Thermomix

Syrop z cebuli możesz zrobić również w Thermomiksie. Potrzebujesz:

  • 350 g cebuli
  • 30 g korzenia imbiru (świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g miodu
  • 50 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i czosnek, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić przez 2 s na obr. 5. Przełożyć do słoika i odstawić bez przykrycia na ok. 12 godz. Po tym czasie syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Przelać do czystego, wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.