Jej zapach odstrasza owady, a w cieście smakuje wyśmienicie. Ten wypiek jest lepszy niż od cukiernika

Wypieki to jedne z najpopularniejszych propozycji deserów. Wykonuje się je na wiele okazji, a także jako szybki poczęstunek do kawy. Można do nich dodać co tylko dusza zapragnie, jednak niektóre składniki sprawiają, że ciasto wychodzi lepiej niż z cukierni. W tym przepisie uwzględniliśmy jeden niespodziewany produkt. Zaskoczysz się smakiem i aromatem.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Najpopularniejszymi ciastami można się w końcu przejeść. Serniki, szarlotki, czy szybkie babki to coś, co serwowane jest na stole za każdym razem, gdy tylko nadarzy się okazja. Jednak czasem warto wykonać coś, co zaskoczy nie tylko smakiem, a przede wszystkim swoim aromatem. Aby oczarować gości wyjątkowym deserem, proponujemy wykonać ciasto lawendowe. Zaledwie 3 łyżeczki ten rośliny sprawią, że jego smak będzie niezapomniany. To świetna alternatywa dla nudnych biszkoptów, które znudziły się już każdemu.

Przepis na ciasto lawendowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 120 g drobnego cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżeczki suszonych lub świeżych kwiatów lawendy,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżka drobnego cukru do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mlekiem. Przelej je do rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Lawendę delikatnie stłucz moździerzem lub innym narzędziem. Następnie gdy napój będzie odpowiednio ciepły, dodaj ją do niego, zamieszaj i parz pod przykryciem przez następne 10 minut. Po tym czasie zdejmij napar z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, pamiętaj jednak by mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
  3. Do drugiej miski wlej olej, jogurt naturalny, a także wbij jajka. Całość zmiksuj i w międzyczasie wlewaj ostudzony napar. Mieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche produkty, cały czas miksując. Ciasto powinno być gładkie, pozbawione grudek.
  5. Keksówkę wysmaruj niewielką ilością tłuszczu lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej przygotowaną masę.
  6. Wierzch ciasta posyp drobnym cukrem, a następnie wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut.
  7. Gotowe ciasto wyjmij z urządzenia i pozostaw je do przestudzenia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.