Przepis na zupę zdradził dziadek Jurek. Nawet babcia nie robiła jej tak jak on. To niebo w gębie

Zupy to dania, po które sięga wiele osób. Robi się je bardzo szybko, mogą nasycić, a także rozgrzać w chłodniejsze dni. Niektóre potrawy idealnie sprawdzają się na letni obiad. Takim przykładem jest zupa, którą zawsze robił dziadek Jurek. Główny składnik rósł w jego ogrodzie.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

O zupie koperkowej słyszało wiele osób, jednak nie każdy jej kosztował. Jej wykonanie jest banalnie proste, a dzięki odpowiednim dodatkom może nasycić na długi czas. Głównym składnikiem jest tytułowy koperek i to właśnie on nadaje zupie smaku i świeżego aromatu. Danie jest lekkie, a dodanie do niego ryżu sprawia, że jest pełniejsze i bardziej aromatyczne. Nie można również zapomnieć o warzywach, bez których zupa byłaby bez wyrazu. Taka potrawa świetnie sprawdzi się nie tylko w letnie dni, lecz może zagościć w domowym menu na cały rok. Pomimo że w sieci dostępna jest duża liczba przepisów, danie od dziadka Jurka jest niezastąpione.

Przepis na zupę koperkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • 2 duże marchewki,
  • spora cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 100 g białego ryżu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Koperek przemyj, osusz i drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz z łupin i pokrój w większą kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i podsmaż ją do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj marchew i cały czas mieszając, smaż całość na wolnym ogniu.
  3. Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj go na średnim ogniu przez kilka minut.
  4. Po tym czasie zmniejsz ogień i wrzuć ryż. Pozostaw wywar do zagotowania na około 5 minut.
  5. Następnie wsyp cały posiekany koperek i ponownie gotuj przez około 10 minut.
  6. Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z dwiema łyżeczkami śmietany. Taką mieszankę przelej do zupy i zamieszaj.
  7. Na koniec obsyp potrawę solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: