-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na zupę zdradził dziadek Jurek. Nawet babcia nie robiła jej tak jak on. To niebo w gębie
Przepis na zupę zdradził dziadek Jurek. Nawet babcia nie robiła jej tak jak on. To niebo w gębie
Zupy to dania, po które sięga wiele osób. Robi się je bardzo szybko, mogą nasycić, a także rozgrzać w chłodniejsze dni. Niektóre potrawy idealnie sprawdzają się na letni obiad. Takim przykładem jest zupa, którą zawsze robił dziadek Jurek. Główny składnik rósł w jego ogrodzie.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa
O zupie koperkowej słyszało wiele osób, jednak nie każdy jej kosztował. Jej wykonanie jest banalnie proste, a dzięki odpowiednim dodatkom może nasycić na długi czas. Głównym składnikiem jest tytułowy koperek i to właśnie on nadaje zupie smaku i świeżego aromatu. Danie jest lekkie, a dodanie do niego ryżu sprawia, że jest pełniejsze i bardziej aromatyczne. Nie można również zapomnieć o warzywach, bez których zupa byłaby bez wyrazu. Taka potrawa świetnie sprawdzi się nie tylko w letnie dni, lecz może zagościć w domowym menu na cały rok. Pomimo że w sieci dostępna jest duża liczba przepisów, danie od dziadka Jurka jest niezastąpione.
Przepis na zupę koperkową
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 pęczki świeżego koperku,
- 2 duże marchewki,
- spora cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 100 g białego ryżu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Koperek przemyj, osusz i drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz z łupin i pokrój w większą kostkę.
- W garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i podsmaż ją do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj marchew i cały czas mieszając, smaż całość na wolnym ogniu.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj go na średnim ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie zmniejsz ogień i wrzuć ryż. Pozostaw wywar do zagotowania na około 5 minut.
- Następnie wsyp cały posiekany koperek i ponownie gotuj przez około 10 minut.
- Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z dwiema łyżeczkami śmietany. Taką mieszankę przelej do zupy i zamieszaj.
- Na koniec obsyp potrawę solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl