Mięciutkie, delikatne, a do tego odpowiednio doprawione. Takie właśnie są klasyczne kopytka, które każdy zna i przygotowuje. My wychodzimy poza schematy i podpowiadamy, jak wykonać te kluski w nieco inny sposób. Takiej metody nie używa prawie nikt, a to wielki błąd, bo dzięki niej kopytka wychodzą wręcz idealne. Lepiej zapisz ten przepis, bo użyjesz go więcej niż tylko raz.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki
Kopytka to danie, które określane jest potrawą tradycyjną i pełną smaku. Jest proste w przygotowaniu, a z ich wykonaniem poradzi sobie nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze. Do ich wykonania można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu. Aby nadać drugie życie klasycznej potrawie, warto ją podać z czymś innym niż zasmażana cebulka. Naszą propozycją jest sos pomidorowy, a całość zapieczona jest w piekarniku. To potrawa, o której będziesz długo pamiętać.
REKLAMA
Przepis na kopytka zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki na kopytka
1 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
łyżka posiekanego koperku,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
niewielka cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
opakowanie mozzarelli,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka pietruszki,
3 łyżki startego parmezanu,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przygotowanie dania zacznij od przyrządzania kopytek. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Gdy są gotowe, możesz je odcedzić, a później przecisnąć je przez praskę i pozostawić do przestudzenia.
Do zimnych kartofli wbij jajko, wsyp posiekany koperek, a także wsyp przesiane przez sitko obie mąki. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podziel na 4 równe części, każdą z nich uformuj na kształt wałeczka. Następnie pokrój je na części o wielkości około 5 cm. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, umieść w nim powstałe kopytka. Gotuj je przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu wyłów je na talerz.
Teraz czas na przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy odpowiednio dobrze się rozgrzeje wrzuć na niego cebulę. Podsmażaj do zarumienienia i dodaj czosnek.
Do warzyw wlej pomidory z puszki i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Na koniec wrzuć wszystkie podane przyprawy i zamieszaj.
Formę, w której będziesz wszystko zapiekać wysmaruj oliwą z oliwek. Na dnie wyłóż kopytka, następnie polej je przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzch obsyp startym parmezanem i posiekaną mozzarellą.
Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia i podawaj.