Tego przepisu nie możesz ominąć. Taka wersja kopytek to coś nowego. Włóż do blaszki i gotowe

Mięciutkie, delikatne, a do tego odpowiednio doprawione. Takie właśnie są klasyczne kopytka, które każdy zna i przygotowuje. My wychodzimy poza schematy i podpowiadamy, jak wykonać te kluski w nieco inny sposób. Takiej metody nie używa prawie nikt, a to wielki błąd, bo dzięki niej kopytka wychodzą wręcz idealne. Lepiej zapisz ten przepis, bo użyjesz go więcej niż tylko raz.
Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Kopytka to danie, które określane jest potrawą tradycyjną i pełną smaku. Jest proste w przygotowaniu, a z ich wykonaniem poradzi sobie nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze. Do ich wykonania można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu. Aby nadać drugie życie klasycznej potrawie, warto ją podać z czymś innym niż zasmażana cebulka. Naszą propozycją jest sos pomidorowy, a całość zapieczona jest w piekarniku. To potrawa, o której będziesz długo pamiętać.

Przepis na kopytka zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki na kopytka

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • niewielka cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • opakowanie mozzarelli,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka pietruszki,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dania zacznij od przyrządzania kopytek. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Gdy są gotowe, możesz je odcedzić, a później przecisnąć je przez praskę i pozostawić do przestudzenia.
  2. Do zimnych kartofli wbij jajko, wsyp posiekany koperek, a także wsyp przesiane przez sitko obie mąki. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą z nich uformuj na kształt wałeczka. Następnie pokrój je na części o wielkości około 5 cm. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
  4. W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, umieść w nim powstałe kopytka. Gotuj je przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu wyłów je na talerz.
  5. Teraz czas na przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy odpowiednio dobrze się rozgrzeje wrzuć na niego cebulę. Podsmażaj do zarumienienia i dodaj czosnek.
  6. Do warzyw wlej pomidory z puszki i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Na koniec wrzuć wszystkie podane przyprawy i zamieszaj.
  7. Formę, w której będziesz wszystko zapiekać wysmaruj oliwą z oliwek. Na dnie wyłóż kopytka, następnie polej je przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzch obsyp startym parmezanem i posiekaną mozzarellą.
  8. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia i podawaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: