-
Haps
-
Jak przygotować
- Tego przepisu nie możesz ominąć. Taka wersja kopytek to coś nowego. Włóż do blaszki i gotowe
Tego przepisu nie możesz ominąć. Taka wersja kopytek to coś nowego. Włóż do blaszki i gotowe
Mięciutkie, delikatne, a do tego odpowiednio doprawione. Takie właśnie są klasyczne kopytka, które każdy zna i przygotowuje. My wychodzimy poza schematy i podpowiadamy, jak wykonać te kluski w nieco inny sposób. Takiej metody nie używa prawie nikt, a to wielki błąd, bo dzięki niej kopytka wychodzą wręcz idealne. Lepiej zapisz ten przepis, bo użyjesz go więcej niż tylko raz.
Zobacz wideo
Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki
Kopytka to danie, które określane jest potrawą tradycyjną i pełną smaku. Jest proste w przygotowaniu, a z ich wykonaniem poradzi sobie nawet ten, kto z gotowaniem nie ma po drodze. Do ich wykonania można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu. Aby nadać drugie życie klasycznej potrawie, warto ją podać z czymś innym niż zasmażana cebulka. Naszą propozycją jest sos pomidorowy, a całość zapieczona jest w piekarniku. To potrawa, o której będziesz długo pamiętać.
Przepis na kopytka zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki na kopytka
- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
- niewielka cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- opakowanie mozzarelli,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka pietruszki,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dania zacznij od przyrządzania kopytek. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Gdy są gotowe, możesz je odcedzić, a później przecisnąć je przez praskę i pozostawić do przestudzenia.
- Do zimnych kartofli wbij jajko, wsyp posiekany koperek, a także wsyp przesiane przez sitko obie mąki. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto podziel na 4 równe części, każdą z nich uformuj na kształt wałeczka. Następnie pokrój je na części o wielkości około 5 cm. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, umieść w nim powstałe kopytka. Gotuj je przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu wyłów je na talerz.
- Teraz czas na przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy odpowiednio dobrze się rozgrzeje wrzuć na niego cebulę. Podsmażaj do zarumienienia i dodaj czosnek.
- Do warzyw wlej pomidory z puszki i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Na koniec wrzuć wszystkie podane przyprawy i zamieszaj.
- Formę, w której będziesz wszystko zapiekać wysmaruj oliwą z oliwek. Na dnie wyłóż kopytka, następnie polej je przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzch obsyp startym parmezanem i posiekaną mozzarellą.
- Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia i podawaj.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl