-
Haps
-
Jak przygotować
- Teść padnie z wrażenia, gdy tego spróbuje. Mięso soczyste i miękkie, a sos aromatyczny. Zrób bez zastanowienia
Teść padnie z wrażenia, gdy tego spróbuje. Mięso soczyste i miękkie, a sos aromatyczny. Zrób bez zastanowienia
Odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest dla każdego prostym zadaniem. Aby to ułatwić, proponujemy wykorzystać ten prosty przepis. Dzięki tym dodatkom karkówka wychodzi obłędnie miękka i rozpływa się w ustach. Lepszej nigdzie nie można znaleźć.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Przygotowując mięso, trudno znaleźć przepis, który czyni go miękkim i soczystym. Wiele receptur niestety sprawia, że wychodzi ono suche, a o odpowiedniej kruchości można zapomnieć. Jednak nam udało się znaleźć taki przepis, który spodoba się każdemu. Dzięki niemu, a dokładniej dzięki odpowiednim dodatkom będzie ono smakować całej rodzinie. Nie zapomnij też o warzywach, one również mają znaczenie.
Przepis na karkówkę w sosie
Składniki
- 1 kg karkówki,
- 3 średnie cebule,
- 500 g pieczarek,
- olej do smażenia,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos
- ? szklanki wody,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Karkówkę pokrój w plastry i odetnij z nich kawałki, na których znajduje się nadmiar tłuszczu. Każdą część mięsa natrzyj mieszanką obu papryk, soli, pieprzu i oleju.
- Tak przygotowane mięso włóż do miski i zawiń je folią. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by smaki mogły się przegryźć.
- Gdy ten czas minie obtocz mięso z każdej strony w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy mięso będzie odpowiednio przysmażone, ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój je w grubsze plastry. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Tak przygotowanymi warzywami obsyp wierzch mięsa.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlej wodę, przecier pomidorowy i sos sojowy. Dorzuć również cukier i wlej ocet. Dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem oblej mięso i warzywa.
- Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny. Kontroluj jednak ten czas, by nie wysuszyć mięsa.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl