Odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest dla każdego prostym zadaniem. Aby to ułatwić, proponujemy wykorzystać ten prosty przepis. Dzięki tym dodatkom karkówka wychodzi obłędnie miękka i rozpływa się w ustach. Lepszej nigdzie nie można znaleźć.
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Przygotowując mięso, trudno znaleźć przepis, który czyni go miękkim i soczystym. Wiele receptur niestety sprawia, że wychodzi ono suche, a o odpowiedniej kruchości można zapomnieć. Jednak nam udało się znaleźć taki przepis, który spodoba się każdemu. Dzięki niemu, a dokładniej dzięki odpowiednim dodatkom będzie ono smakować całej rodzinie. Nie zapomnij też o warzywach, one również mają znaczenie.
REKLAMA
Przepis na karkówkę w sosie
Składniki
1 kg karkówki,
3 średnie cebule,
500 g pieczarek,
olej do smażenia,
5 łyżek mąki pszennej,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Składniki na sos
? szklanki wody,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu,
2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Karkówkę pokrój w plastry i odetnij z nich kawałki, na których znajduje się nadmiar tłuszczu. Każdą część mięsa natrzyj mieszanką obu papryk, soli, pieprzu i oleju.
Tak przygotowane mięso włóż do miski i zawiń je folią. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by smaki mogły się przegryźć.
Gdy ten czas minie obtocz mięso z każdej strony w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy mięso będzie odpowiednio przysmażone, ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój je w grubsze plastry. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Tak przygotowanymi warzywami obsyp wierzch mięsa.
Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlej wodę, przecier pomidorowy i sos sojowy. Dorzuć również cukier i wlej ocet. Dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem oblej mięso i warzywa.
Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny. Kontroluj jednak ten czas, by nie wysuszyć mięsa.