Teść padnie z wrażenia, gdy tego spróbuje. Mięso soczyste i miękkie, a sos aromatyczny. Zrób bez zastanowienia

Odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest dla każdego prostym zadaniem. Aby to ułatwić, proponujemy wykorzystać ten prosty przepis. Dzięki tym dodatkom karkówka wychodzi obłędnie miękka i rozpływa się w ustach. Lepszej nigdzie nie można znaleźć.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Przygotowując mięso, trudno znaleźć przepis, który czyni go miękkim i soczystym. Wiele receptur niestety sprawia, że wychodzi ono suche, a o odpowiedniej kruchości można zapomnieć. Jednak nam udało się znaleźć taki przepis, który spodoba się każdemu. Dzięki niemu, a dokładniej dzięki odpowiednim dodatkom będzie ono smakować całej rodzinie. Nie zapomnij też o warzywach, one również mają znaczenie.

Przepis na karkówkę w sosie

Składniki

  • 1 kg karkówki,
  • 3 średnie cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • olej do smażenia,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • ? szklanki wody,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Karkówkę pokrój w plastry i odetnij z nich kawałki, na których znajduje się nadmiar tłuszczu. Każdą część mięsa natrzyj mieszanką obu papryk, soli, pieprzu i oleju.
  2. Tak przygotowane mięso włóż do miski i zawiń je folią. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by smaki mogły się przegryźć.
  3. Gdy ten czas minie obtocz mięso z każdej strony w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy mięso będzie odpowiednio przysmażone, ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój je w grubsze plastry. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Tak przygotowanymi warzywami obsyp wierzch mięsa.
  5. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlej wodę, przecier pomidorowy i sos sojowy. Dorzuć również cukier i wlej ocet. Dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem oblej mięso i warzywa.
  6. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny. Kontroluj jednak ten czas, by nie wysuszyć mięsa.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: