-
Haps
-
Jak przygotować
- Z 3 składników zrobisz placki lepsze od racuchów. Gotowe w 10 minut, a znikają jeszcze szybciej
Z 3 składników zrobisz placki lepsze od racuchów. Gotowe w 10 minut, a znikają jeszcze szybciej
Racuchy, naleśniki, czy placki jogurtowe mogą się kiedyś znudzić. W takim wypadku mamy sposób na to, by nie przygotować je w nieco inny sposób. Przyrządzanie to 10 minut roboty, a składniki znajdziesz już w swojej kuchni. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a smak jest nie do zastąpienia.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Domowe placuszki bananowe to pomysł na pożywne śniadanie, a także kolację dla całej rodziny. Wyróżnia ich prostota, a także to, że nie wymagają trudno dostępnych składników. Wszystkie produkty z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Aby je wykonać, potrzebujesz trochę płatków owsianych, banana i jaka. By nie dodawać zbędnych słodzików wybierz bardzo dojrzałe owoce, ich skórka może być nawet nieco czarna. To one zastąpią cukier, a także miód. Takie placuszki możesz wysmażać na suchej patelni, jednak jeśli nie chcesz martwić się o przyklejenie, od razu podlej je niewielką ilością oleju. Można podawać je z ulubionymi dodatkami. My polecamy bitą śmietanę, cukier puder lub domowe konfitury.
Przepis na placuszki bananowe
Składniki
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 100 g płatków owsianych.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie placuszków zacznij od obrania i pokrojenia bananów. Najlepiej jak będą podzielone na średnią wielkość. Kawałki owoców umieść w misce i rozgnieć je za pomocą widelca. Zrób to dokładnie, by w masie nie było większych kawałków.
- Gdy banany zdobędą odpowiednią konsystencję, wbij do nich jajka i wsyp płatki owsiane. Całość energicznie wymieszaj do połączenia składników.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne placuszki. Patelnię możesz wcześniej podlać niewielką ilością oleju, jednak nie jest to konieczne. Placki smaż z każdej strony na rumiany kolor.
- Tak obsmażone podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z domowymi powidłami, lodami lub cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl