Ta zupa musi pojawić się na stole. Szybka w przygotowaniu i pełna smaku. Główny składnik to nie byle co

Ta zupa zazwyczaj nie jest pierwszym wyborem, gdy chcemy przygotować coś na obiad. Pomimo głębokiego smaku i okrojonej listy zakupów mało kto ją gotuje. To wielki błąd, bo jej smak może zaskoczyć największego łasucha. Zrobisz ją błyskawicznie, a z misek zniknie jeszcze szybciej.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Gdy chcemy przygotować pożywne i zdrowe danie, do głowy wpadają nam różne przepisy, które znamy od lat. Niestety niektóre z nich omijamy, a to wielki błąd. Recepturą, którą zna wiele osób, ale mało kto ją przygotowuje, jest przepis na zupę porową. Ma głęboki i charakterystyczny smak, co niektórych może zniechęcać. Jednak odpowiednio przyrządzona może zdeklasować nawet pomidorową czy ogórkową. By zupa z tym warzywem wyszła, należy do niej dodać gałkę muszkatołową. Właśnie ta przyprawa odpowiedzialna jest za wydobycie smaku. 

Przepis na zupę porową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 2 duże pory,
  • duża marchewka,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • garść koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kawałki warzywa. Dodaj do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew również obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i także wrzuć na patelnię. Duś pod przykryciem przez kilka minut.
  2. Podsmażone warzywa przenieś do garnka i zalej je bulionem. Gotuj składniki na małym ogniu.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do gotujących się warzyw. Wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową według twojego uznania.
  4. Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie, a na koniec zalej wszystko śmietaną. Pozostaw na ogniu do lekkiego zagęszczenia. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać.
  5. Gotową zupę obsyp posiekanym koperkiem, możesz również dodać pietruszkę. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA