-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta zupa musi pojawić się na stole. Szybka w przygotowaniu i pełna smaku. Główny składnik to nie byle co
Ta zupa musi pojawić się na stole. Szybka w przygotowaniu i pełna smaku. Główny składnik to nie byle co
Ta zupa zazwyczaj nie jest pierwszym wyborem, gdy chcemy przygotować coś na obiad. Pomimo głębokiego smaku i okrojonej listy zakupów mało kto ją gotuje. To wielki błąd, bo jej smak może zaskoczyć największego łasucha. Zrobisz ją błyskawicznie, a z misek zniknie jeszcze szybciej.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Gdy chcemy przygotować pożywne i zdrowe danie, do głowy wpadają nam różne przepisy, które znamy od lat. Niestety niektóre z nich omijamy, a to wielki błąd. Recepturą, którą zna wiele osób, ale mało kto ją przygotowuje, jest przepis na zupę porową. Ma głęboki i charakterystyczny smak, co niektórych może zniechęcać. Jednak odpowiednio przyrządzona może zdeklasować nawet pomidorową czy ogórkową. By zupa z tym warzywem wyszła, należy do niej dodać gałkę muszkatołową. Właśnie ta przyprawa odpowiedzialna jest za wydobycie smaku.
Przepis na zupę porową
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 2 duże pory,
- duża marchewka,
- 5 ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- dwie łyżki masła,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- garść koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kawałki warzywa. Dodaj do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew również obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i także wrzuć na patelnię. Duś pod przykryciem przez kilka minut.
- Podsmażone warzywa przenieś do garnka i zalej je bulionem. Gotuj składniki na małym ogniu.
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do gotujących się warzyw. Wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową według twojego uznania.
- Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie, a na koniec zalej wszystko śmietaną. Pozostaw na ogniu do lekkiego zagęszczenia. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać.
- Gotową zupę obsyp posiekanym koperkiem, możesz również dodać pietruszkę. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl