-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepszy czas, by zamknąć je do słoików na zimę. Ta sałatka robi wrażenie za każdym razem
To najlepszy czas, by zamknąć je do słoików na zimę. Ta sałatka robi wrażenie za każdym razem
Aby zima była smaczniejsza, warto już dziś zrobić przysmaki, którymi będziemy się wtedy objadać. Oprócz ogórków i dżemów na półkach w spiżarni nie może także zabraknąć sałatek. To one są idealnym dopełnieniem do każdego obiadu. Aby cieszyć się tym smacznym dodatkiem, nie zwlekaj z jego zrobieniem. Ten przepis w tym pomoże.
Zobacz wideo Sałatka imieninowa
Zima to czas, w którym raczymy się smakiem przetworów, które wykonaliśmy latem. To właśnie wtedy wszystkie warzywa i owoce są najlepsze. Obok kiszonych i konserwowych ogórków można znaleźć także dżemy i soki. W niektórych spiżarniach można również dostrzec sałatki, które świetnie sprawdzają się jako obiadowe dodatki. Dziś chcemy przedstawić jedną z propozycji, którą najlepiej wykonać jak najszybciej. To sałatka z buraczków, cebuli i papryki. Zalana słodko-kwaśną zalewą sprawdzi się jako dopełnienie mięs i ziemniaków.
Przepis na sałatkę z buraczków
Składniki:
- 3 kg czerwonych buraków,
- 1 kg białej cebuli,
- 1 kg papryki czerwonej i żółtej.
- Składniki na zalewę
- 250 ml oleju roślinnego,
- 250 ml octu 10 proc.,
- szklanka drobnego cukru,
- 500 ml wody,
- czubata łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest oczyszczenie i ugotowanie buraków do miękkości. Możesz zrobić to dzień wcześniej, dzięki temu pozostawisz je na noc do wystudzenia. Gdy warzywa będą chłodniejsze, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę dokładnie przemyj, podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pół talarki.
- Gdy warzywa są przygotowane, czas na przyrządzenie zalewy. Do garnka wlej wodę, a także ocet. Ustaw mieszankę na średnim ogniu i pozostaw do zagotowania. Następnie zmniejsz ogień, wsyp sól, cukier i wlej olej. Gotuj do rozpuszczenia składników.
- Do tak powstałej zalewy wrzuć paprykę i cebulę. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wrzuć przygotowane buraczki i pozostaw je na ogniu przez około 5-7 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Jeszcze gorącą sałatkę umieść w umytych, wyparzonych i wysuszonych słoikach. Na koniec szczelnie je zamknij i pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl