Takiego ciasta nie dostaniesz w żadnej cukierni. Główny składnik zawsze dodajesz do zup

Ciasta to popularne desery, które mają swoich miłośników na całym świecie. Można wyróżnić kilka popularnych pozycji, jednak te mniej znane są równie smaczne. Ten wypiek jest bardzo charakterystyczny w porównaniu z innymi ciastami. Główny składnik dodaje się do zup i kotletów.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Można by pomyśleć, że na świecie istnieje już wszystko i nic nas nie może zdziwić. Jeśli tak właśnie myślimy, to jesteśmy w błędzie, a najlepszym przykładem jest ta receptura. Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej postanowiła wszystkich zadziwić i pokazać, że słodki wypiek można zrobić inaczej. Jej ciasto jest wyjątkowe za sprawą jednego składnika, który zazwyczaj wykorzystywany jest do dań obiadowych. Jest to korzeń pietruszki. Jednak to nie wszystko. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, kucharka dodała do niego świeży imbir. Wierzch jest wysmarowany słodkim kremem i posypany startą skórką z cytryny.

Przepis na ciasto z pietruszki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 g korzenia pietruszki,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka startego imbiru,
  • 3 jajka,
  • skórka z jednej cytryny,
  • płatki kukurydziane do wysypania foremki.

Składniki na krem:

  • 300 g serka śmietankowego,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 160°C. Teraz zajmij się pietruszką. Przemyj ją i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Podobnie zrób z imbirem. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i starannie utrzyj, możesz do tego użyć miksera. Następnie małym strumykiem wlej olej. Na koniec zmniejsz obroty urządzenia i wsyp przesianą przez sito mąkę i sodę.
  3. Do powstałej masy dodaj pietruszkę i imbir, zamieszaj. Teraz czas na przelanie ciasta do natłuszczonej i obsypanej płatkami kukurydzianymi keksówki. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.
  4. W tym czasie wykonaj krem. Serek umieść w misce, wsyp do niego cukier puder i wlej sok z cytryny. Dokładnie mieszaj do czasu, aż powstanie jednolita masa. Krem wyłóż na wypieczone ciasto, a wierzch posyp skórką z cytryny. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA