Jajecznica z grzybami leśnymi to majstersztyk wśród śniadań. Żeby była idealna, musi trochę "poskwierczeć"

Jeśli chodzi o jajecznicę, każdy ma swój ulubiony typ, jednak nie znam osoby, która nie lubi jajecznicy z kurkami. Jest pyszna, ale dziś mamy dla was jajecznicę w jeszcze lepszej wersji - tym razem z grzybami leśnymi. Jak ją zrobić, żeby była puszysta, delikatna, ale przede wszystkim nie była wodnista? Jedna czynność jest bardzo ważna.

Więcej pomysłów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajecznica z grzybami leśnymi jest po prostu fantastyczna, a jeśli doda się do niej odrobinę czosnku lub rozmarynu, kubki smakowe mogą wystrzelić w kosmos. Niestety, leśne grzyby takie jak podgrzybki, maślaki, koźlarze, czy borowiki mają w sobie dużo więcej wody niż kurki, dlatego bywa, że jajecznica z grzybami wychodzi wodnista i jej wygląd niestety odbiera nam apetyt. Co zrobić, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem i zachęcającym wyglądem? Grzyby podsmaż niemal na chrupko - muszą skwierczeć na patelni.

Jajecznica z grzybami leśnymi - kurki pójdą w odstawkę

Składniki:

  • ok. 0,5 kg świeżych leśnych grzybów (dowolnych, mogą być także kanie lub rydze)
  • 4 średnie jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie odrobina rozmarynu
  • masło i olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest oczywiście odpowiednie przygotowanie grzybów. Należy je dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki (wówczas będzie widać, czy są robaczywe, czy zdrowe). Pokrojone grzyby możesz chwilę obgotować w wodzie z odrobiną soli i listkiem laurowym, ale nie jest to konieczne. 
  2. Na patelni porządnie rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojone grzyby i na dużym ogniu podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Kiedy zmniejszą swoją objętość, lekko je osól i dodaj posiekaną cebulę. Zmniejsz moc palnika i smaż, aż cebula się zezłoci, a grzyby będą już twarde. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i rozmaryn, jeśli go używasz. 
  3. Wbij jajka i delikatnie mieszaj szpatułką, by białko się ścięło, a żółtko otuliło kawałki grzybów. Patelnia jest bardzo gorąca, dlatego jajecznica będzie gotowa już niemal po minucie. Po usmażeniu dopraw do smaku pieprzem (sól wchłonęły już grzyby). 

Tak przygotowana jajecznica z leśnych grzybów to prawdziwa uczta i chociaż kurki też przecież są grzybami leśnymi, zawsze miło wprowadzić do kuchni jakąś odmianę. Także kochani, zbierajcie grzyby i zajadajcie na zdrowie. 

Więcej o: