Przepis na przepyszny ketchup. Zrób go jak Maryla Rodowicz i sprawdź, czy działa odmładzająco

Przepis na ketchup jest bardzo łatwy i sama Maryla Rodowicz postanowiła nam to udowodnić, wstawiając na TikToka filmik, na którym przerabia pomidory na pyszny sos. Jak zrobić pyszny, domowy ketchup? To tylko chwila czasu i kilka prostych składników, a smak - palce lizać.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o przetwory z pomidorów, to właśnie teraz jest najlepszy czas, by się za nie zabierać. Na całe szczęście pomidory możemy dostać w sklepie przez cały rok, ale to właśnie schyłek lata jest najlepszym momentem, żeby przetestować przepis na ketchup Maryli Rodowicz. Jaki jest sekret smaku i koloru tego sosu? Tu nie ma niczego skomplikowanego, ale gwiazda zachęca do pieprzenia i dodawania octu jabłkowego. 

Domowy ketchup - przepis Maryli Rodowicz. Nie bój się pieprzenia, solenia i octu

Składniki:

  • 2 duże, soczyste i dojrzałe pomidory
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 szalotki
  • 1 niewielka papryczka chili
  • oliwa
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • pieprz, sól morska do smaku
  • ocet jabłkowy

Ketchup Maryli Rodowicz - sposób wykonania

  1. Pomidory i cebulę posiekaj. Posiekaj także papryczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli chcesz, z papryczki usuń nasiona, ale nie jest to konieczne - ketchup będzie po prostu bardziej pikantny. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną szalotkę. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a czosnek uwolni swój aromat. Następnie dodaj pokrojone pomidory (wcześniej możesz je sparzyć) i całość chwilę podsmażaj. 
  3. Sos powinien nieco odparować. Wówczas doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gwiazda zachęca, by nie bać się pieprzu - w pełni się pod tym podpisuję. Następnie sos trzeba doprawić do smaku octem jabłkowym (który jest delikatniejszy i lżejszy od spirytusowego). 
  4. Następnie duś całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Gotowy ketchup przełóż do słoików i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami i otul kocem, by jak najdłużej utrzymać temperaturę.

Wskazówka: Słoiczki z ketchupem dla pewności możesz zapasteryzować. Wystarczy, że będziesz gotować je przez 15 minut. Jednak żeby sos był aksamitny, tuż przed wlaniem go do słoiczków, możesz zmiksować go blenderem ręcznym. Pamiętaj jednak, żeby nie robić tego bezpośrednio na patelni, by nie uszkodzić powłoki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.