-
Haps
-
Jak przygotować
- Idealnie chrupiące, puszyste, a środek zaskakuje. Takich gofrów nie znajdziesz w cukierni, czy nadmorskiej budce
Idealnie chrupiące, puszyste, a środek zaskakuje. Takich gofrów nie znajdziesz w cukierni, czy nadmorskiej budce
Gofry kojarzą się wszystkim ze słodkim i chrupiącym waflem, który podawany jest z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem. Rzadko kiedy można znaleźć go w innej wersji. My jednak przełamujemy ten obraz i proponujemy gofry wykonane w sposób wytrawny. To, co znajdziesz i poczujesz po ugryzieniu, wprawi cię w osłupienie.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Wyobrażając sobie gofry mamy przed oczami obraz, który kształtowany był w nas od lat. Zazwyczaj jest to wypieczone ciasto, które wysmarowane jest dżemem, lub jest posypane owocami i cukrem pudrem. Taki właśnie przysmak można znaleźć nie tylko w budkach, a także w cukierniach i kawiarniach. Okazuje się, że mało kto postanawia eksperymentować z tym smakołykiem. My jednak się tego nie boimy i postanawiamy przełamać słodki obraz gofrów. By zrobić je w wersji wytrawnej, należy zamienić kilka składników. Przede wszystkim warto do ciasta wsypać posiekaną cebulę, szczypiorek, a także twaróg. Jednak główny składnik to coś, co zazwyczaj podajemy z ziemniakami i mizerią. Jest to kurczak, który w pierwszej kolejności został ugotowany, a później posiekany. Takie gofry można podawać z domowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Przepis na wytrawne gofry z mięsem
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 400 g twarogu półtłustego,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- łyżka oleju,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- niewielka cebula,
- garść posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki sera mozzarella,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania
- Kurczaka dokładnie oczyść, w razie potrzeby usuń chrząstki i ścięgna. Umieść go w garnku, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez około 35 minut. Po tym czasie odcedź go i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodny, podziel go na mniejsze kawałki lub poszarp go widelcem.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, szczypiorek przemyj i również pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej sól, pieprz, paprykę i czosnek. Wrzuć również cebulkę i szczypiorek. Na koniec umieść w misce twaróg, wlej olej, mleko i wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
- Do gotowej masy wrzuć kurczaka, nie zapomnij również o startym serze mozzarella. Ponownie zamieszaj, do połączenia składników.
- Gofrownicę nagrzej i rozprowadź po niej niewielką ilość oleju. Chochlą nabierz odpowiednią ilość ciasta i wylej je na urządzenie. Gofry piecz przez około 5-7 minut, do zarumienienia.
- Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl