Idealnie chrupiące, puszyste, a środek zaskakuje. Takich gofrów nie znajdziesz w cukierni, czy nadmorskiej budce

Gofry kojarzą się wszystkim ze słodkim i chrupiącym waflem, który podawany jest z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem. Rzadko kiedy można znaleźć go w innej wersji. My jednak przełamujemy ten obraz i proponujemy gofry wykonane w sposób wytrawny. To, co znajdziesz i poczujesz po ugryzieniu, wprawi cię w osłupienie.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Wyobrażając sobie gofry mamy przed oczami obraz, który kształtowany był w nas od lat. Zazwyczaj jest to wypieczone ciasto, które wysmarowane jest dżemem, lub jest posypane owocami i cukrem pudrem. Taki właśnie przysmak można znaleźć nie tylko w budkach, a także w cukierniach i kawiarniach. Okazuje się, że mało kto postanawia eksperymentować z tym smakołykiem. My jednak się tego nie boimy i postanawiamy przełamać słodki obraz gofrów. By zrobić je w wersji wytrawnej, należy zamienić kilka składników. Przede wszystkim warto do ciasta wsypać posiekaną cebulę, szczypiorek, a także twaróg. Jednak główny składnik to coś, co zazwyczaj podajemy z ziemniakami i mizerią. Jest to kurczak, który w pierwszej kolejności został ugotowany, a później posiekany. Takie gofry można podawać z domowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Przepis na wytrawne gofry z mięsem

Składniki

  •  2 piersi z kurczaka,
  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • niewielka cebula,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki sera mozzarella,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie oczyść, w razie potrzeby usuń chrząstki i ścięgna. Umieść go w garnku, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez około 35 minut. Po tym czasie odcedź go i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodny, podziel go na mniejsze kawałki lub poszarp go widelcem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, szczypiorek przemyj i również pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej sól, pieprz, paprykę i czosnek. Wrzuć również cebulkę i szczypiorek. Na koniec umieść w misce twaróg, wlej olej, mleko i wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
  4. Do gotowej masy wrzuć kurczaka, nie zapomnij również o startym serze mozzarella. Ponownie zamieszaj, do połączenia składników.
  5. Gofrownicę nagrzej i rozprowadź po niej niewielką ilość oleju. Chochlą nabierz odpowiednią ilość ciasta i wylej je na urządzenie. Gofry piecz przez około 5-7 minut, do zarumienienia.
  6. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.