Niektóre ciasta są po prostu hitem, nieważne jak często pojawiają się na stołach. Tak jest również i w tym przypadku. Deser, który jest gotowy z tej receptury znika w mgnieniu oka, a o przepis pyta zawsze każdy. Jego smak jest niezapomniany, a do tego świetnie prezentuje się na imprezach. Trzy warstwy, z których jest zrobiony łączą się z sobą i tworzą smak, którego nie ma żadne inne ciasto.
Joanna 12 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Ciasta, które gotowe są bez użycia piekarnika są czymś, za czym szaleje wiele osób. Dzięki nim można cieszyć się smakiem bez długiego czekania na wypieczenie. Dodatkowo można je zazwyczaj wykonać w szybszym tempie niż te, które wymagają pieczenia. By zaspokoić chęć zrobienia takiego deseru, proponujemy przepis na ciasto 3-bit. Zbudowane jest z trzech słodkich mas, a każda wyróżnia się na tle innych. Takie połączenie nie zdarza się zbyt często, dlatego warto zapisać recepturę na późnej.
REKLAMA
Przepis na ciasto 3-bit bez pieczenia
Składniki
puszka masy krówkowej,
2 opakowania budyniu waniliowego,
500 ml śmietanki kremówki 36%,
750 ml mleka,
250 g masła,
opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
łyżka cukru pudru,
600 g herbatników maślanych,
tabliczka gorzkiej czekolady,
100 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania
Z mleka odlej 250 ml i wymieszaj napój z dwoma opakowaniami budyniu waniliowego. Pozostałe mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i łyżkę cukru waniliowego, pozostaw na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia składników.
Do podgrzanego napoju powoli wlewaj mieszankę mleka z budyniem, cały czas mieszaj. Ponownie zagotuj, co jakiś czas mieszaj. Gdy masa zacznie robić się gęsta, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia.
Do miski przenieś masło podzielone na mniejsze kawałki. Za pomocą miksera ubij je na puch. Następnie cały czas miksując, dodawaj stopniowo masę budyniową. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego kremu.
Teraz czas na przygotowanie kolejnej masy. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do miski i ubij ją na wysokich obrotach miksera. Dodaj cukier puder i resztę cukru waniliowego, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na nim warstwę herbatników. Na ciastkach równomiernie rozsmaruj masę krówkową. Przykryj ją kolejnymi herbatnikami.
Teraz możesz rozsmarować krem budyniowy, a na jego wierzchu również umieść ciastka. Ostatnią warstwą jest masa wykonana ze śmietanki. Wyrównaj ją za pomocą szpatułki, górę posyp startą na tarce gorzką czekoladą, a także posiekanymi orzechami włoskimi.
Tak przygotowany deser włóż do lodówki na około 3 godziny. W tym czasie ciasto odpowiednio się schłodzi.