O tej porze roku kopytka je się tylko w taki sposób. Żadna cebulka czy skwarki. To jest dużo lepsze

Mięciutkie, delikatne, a do tego odpowiednio doprawione. Takie właśnie są klasyczne kopytka, które każdy przygotowuje. Podaje się je z wysmażoną cebulką, jednak my podpowiadamy, że można zrobić to lepiej. Zapisz ten przepis, bo użyjesz go więcej niż tylko raz.
Zobacz wideo Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE]

Kopytka to smaczne kluski, które można podawać na wiele sposobów. Zazwyczaj jednak gotuje się je przez kilka minut, a później serwuje z przysmażoną cebulką i dodatkiem boczku. By jednak dodać tej klasycznej potrawie trochę więcej smaku, możesz podać je z czymś całkiem innym. O tej porze roku świetnie sprawdzi się sos grzybowy, który wykonany jest ze świeżych okazów. To na pewno ciekawsza forma podania znanych klusek i zrobi wrażenie na niejednej osobie.

Przepis na kopytka z sosem grzybowym

Składniki na kopytka:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • sól.

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g ulubionych grzybów,
  • 250 ml bulionu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  3. W tym czasie przygotuj sos. Grzyby dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę, podsmaż ją przez kilka chwil. Następnie dorzuć grzyby i podsmażaj.
  4. Do podsmażonych składników wlej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Po tym czasie odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją z mąką i śmietaną. Mieszankę przelej do sosu. Odczekaj kilka chwil, by zgęstniał, co jakiś czas mieszaj. Na koniec przypraw go pietruszką, solą i pieprzem.
  5. Gorące kopytka polej przygotowanym sosem. Podawaj na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA