Wczoraj zjadłam je po raz pierwszy i przepadłam. To moje śniadanie na najbliższy miesiąc. Jajka są wyśmienite

Jajka można zrobić pod wieloma postaciami. To produkt, który może być głównym składnikiem potrawy, a także sprawdzi się jako dodatek. Przygotowując śniadania, to właśnie po niego sięgamy w pierwszej kolejności. Jeśli chcesz poznać jajka w nowym wydaniu, wykorzystaj ten przepis. Na pewno się nie zawiedziesz.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Wykorzystujemy je do kanapek, sałatek i robimy z nich jajecznicę. W każdej formie zachwycają, jednak przepis, który przedstawimy, może całkowicie zdeklasować wszystkie inne smakołyki. Mowa tu o jajkach po turecku, które można znaleźć w prawie każdej restauracji. Wiele osób postanawia je jednak zrobić samodzielnie w domu, co o dziwo nie jest wcale takie trudne. Jednak by ten przepis zadziałał, warto wiedzieć o dwóch rzeczach. Przede wszystkim jajka powinno się robić na wodzie połączonej z octem. To właśnie dzięki temu dodatkowi można z łatwością przygotować jajka w koszulkach. Ocet sprawi, że białko zetnie się dużo szybciej. Dodatkowo, przed wbiciem ich do płynu, warto za pomocą łyżki zrobić wir. Ten trik sprawi, że białko precyzyjnie otuli żółtko, a jajko wyjdzie perfekcyjne.

Przepis na jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzane jajek po turecku rozpocznij od przygotowania sosu. Do miski wlej jogurt i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Do składników wlej również sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Taką mieszankę wstaw do lodówki.
  2. Do garnka wlej wodę i wymieszaj ją z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Płyn doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień. Gdy na powierzchni pojawi się bulgotanie, zamieszaj energicznie wodę i ostrożnie wbij do niej jajka. Powstały wir sprawi, że białko idealnie obtoczy żółtko. Trzymamy jajka przez kilka chwil w płynie, by się ścięły. Następnym krokiem jest ich wyciągnięcie i odsączenie na ręczniku papierowym.
  3. Na patelni rozpuść masło i dopraw je obiema paprykami, solą i pieprzem, zamieszaj. Do gorącego tłuszczu wrzuć posiekaną natkę pietruszki i koperek.
  4. Na talerzu rozsmaruj obfitą ilość przygotowanego sosu. Następnie umieść na nim jajka i olej je schłodzonym masłem połączonym z ziołami. Tak przygotowane danie serwuj na śniadanie. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: