-
Haps
-
Jak przygotować
- Dostałam ten przepis od teścia, spróbowałam i się zakochałam. Przyznaję, że ostatnio nie jadłam nic lepszego
Dostałam ten przepis od teścia, spróbowałam i się zakochałam. Przyznaję, że ostatnio nie jadłam nic lepszego
Muszę przyznać, że nie zawsze jestem przekonana do polecanych mi dań. Jednak w tym przypadku zaryzykowałam i uznałam, że wykonam obiad z receptury teścia. Jaki był tego efekt? Zadowolenie, zapełnione brzuchy i pusty garnek po godzinie. Nie zwlekaj i zrób go u siebie, bo naprawdę warto.
Zobacz wideo
Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Przepis na kociołek myśliwski dostałam na ostatnim zjeździe rodzinnym. Nie byłam przekonana do jego wykonania, ale uznałam, że może warto go spróbować. Teraz wiem, że to był strzał w dziesiątkę i będę go robić znacznie częściej. To danie łączy w sobie wiele smaków i wyrazistych składników. Jego podstawą jest mięso i kapusta kiszona. Nie można zapomnieć o dodaniu ulubionych grzybów i dużej ilości przypraw. Jedna taka porcja spokojnie wystarczy na 2 dni, dla całej rodziny.
Przepis na aromatyczny kociołek myśliwski
Składniki
- 250 g kiełbasy myśliwskiej,
- 1 kg karkówki,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 300 g grzybów,
- 10 ząbków czosnku,
- 200 ml soku z kiszonej kapusty,
- 100 ml wody,
- 5 łyżek majeranku,
- łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- łyżka słodkiej papryki mielonej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Karkówkę pokrój w większą kostkę i przypraw solą oraz pieprzem. Czosnek rozgnieć nożem i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć karkówkę. Mięso smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Do podsmażonej karkówki dodaj cebulę, umyte i posiekane grzyby, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość smaż do momentu, aż cebula zrobi się miękka, następnie przełóż składniki do miseczki.
- Na tej samej patelni umieść kiszoną kapustę i pozostałą część papryk. Podsmaż składniki przez około 7 minut, cały czas mieszając.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż 1/4 kapusty, połowę karkówki, kolejną 1/4 część kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasę. Na wierzch ułóż ostatnią część kiszonej kapusty i polej całość sokiem z kapusty i wodą.
- Naczynie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl