Dostałam ten przepis od teścia, spróbowałam i się zakochałam. Przyznaję, że ostatnio nie jadłam nic lepszego

Muszę przyznać, że nie zawsze jestem przekonana do polecanych mi dań. Jednak w tym przypadku zaryzykowałam i uznałam, że wykonam obiad z receptury teścia. Jaki był tego efekt? Zadowolenie, zapełnione brzuchy i pusty garnek po godzinie. Nie zwlekaj i zrób go u siebie, bo naprawdę warto.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Przepis na kociołek myśliwski dostałam na ostatnim zjeździe rodzinnym. Nie byłam przekonana do jego wykonania, ale uznałam, że może warto go spróbować. Teraz wiem, że to był strzał w dziesiątkę i będę go robić znacznie częściej. To danie łączy w sobie wiele smaków i wyrazistych składników. Jego podstawą jest mięso i kapusta kiszona. Nie można zapomnieć o dodaniu ulubionych grzybów i dużej ilości przypraw. Jedna taka porcja spokojnie wystarczy na 2 dni, dla całej rodziny.

Przepis na aromatyczny kociołek myśliwski

Składniki

  • 250 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 300 g grzybów,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty,
  • 100 ml wody,
  • 5 łyżek majeranku,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • łyżka słodkiej papryki mielonej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Karkówkę pokrój w większą kostkę i przypraw solą oraz pieprzem. Czosnek rozgnieć nożem i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć karkówkę. Mięso smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. Do podsmażonej karkówki dodaj cebulę, umyte i posiekane grzyby, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość smaż do momentu, aż cebula zrobi się miękka, następnie przełóż składniki do miseczki.
  4. Na tej samej patelni umieść kiszoną kapustę i pozostałą część papryk. Podsmaż składniki przez około 7 minut, cały czas mieszając.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż 1/4 kapusty, połowę karkówki, kolejną 1/4  część kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasę. Na wierzch ułóż ostatnią część kiszonej kapusty i polej całość sokiem z kapusty i wodą.
  6. Naczynie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: