-
Haps
-
Jak przygotować
- Jej smak przebija nawet pomidorową. Jeśli kochasz zupy, nie możesz jej nie znać. Każdy poprosi o 3 dokładki
Jej smak przebija nawet pomidorową. Jeśli kochasz zupy, nie możesz jej nie znać. Każdy poprosi o 3 dokładki
Kuchnia polska bogata jest w różne zupy, które gotujemy na co dzień. Możemy wyliczyć te najpopularniejsze, ale one wszystkie nie mają szans właśnie z tym daniem. Połączenie smaków zaskakuje, ale gdy spróbuje się jej raz, będzie się ją powtarzać co drugi dzień.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa koperkowa nie jest pierwszym wyborem smakoszy tych potraw. Niby wiele osób o niej słyszało, jednak nie króluje ona na stołach. Warto to zmienić, bo jej smak i aromat z pewnością przebijają niejeden klasyk. By wyszła, nie trzeba wiele. Wystarczy kilka składników, nie można przede wszystkim zapomnieć o koperku i ryżu. Całość jest tak połączona, by rozgrzewać i zapełniać brzuch na dłużej. Idealnie wpasowuje się więc w klimat jesiennych, chłodniejszych dni. Dzięki niej nigdy nie odczujesz, że za oknem bliżej nam do zimy.
Przepis na zupę koperkową
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 pęczki świeżego koperku,
- 2 duże marchewki,
- spora cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 100 g białego ryżu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Koperek przemyj, osusz i drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz z łupin i pokrój w większą kostkę.
- W garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i podsmaż ją do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj marchew i cały czas mieszając, smaż całość na wolnym ogniu.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj go na średnim ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie zmniejsz ogień i wrzuć ryż. Pozostaw wywar do zagotowania na około 5 minut.
- Następnie wsyp cały posiekany koperek i ponownie gotuj przez około 10 minut.
- Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z dwiema łyżeczkami śmietany. Taką mieszankę przelej do zupy i zamieszaj.
- Na koniec obsyp potrawę solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl