Ile domów tyle przepisów na znane potrawy. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. To majstersztyk wśród dań, któremu nie da się oprzeć. Jeśli zrobi się ją raz, receptura będzie powtarzana co drugi dzień.
Fot. Shutterstock, Piotr Bednarczyk
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - przepis
Babka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce zaś w najlepszej wersji można jej skosztować na Mazowszu Północnym, Podlasiu i Suwalszczyźnie. By odwzorować jej smak zachęcamy do wykorzystania tego przepisu. Podobno z niego wychodzi babka, której może pozazdrościć każdy prawdziwy gospodarz. By jej smak był głęboki i pyszny polecamy dodać wędzony boczek. Dzięki niemu będzie ona jeszcze lepsza.
REKLAMA
Przepis na babkę ziemniaczaną
Składniki na babkę
1 kg ziemniaków,
2 średnie cebule,
40 g kaszy gryczanej,
łyżka mąki pszennej,
250 g boczku wędzonego,
100 ml mleka,
olej słonecznikowy,
łyżka suszonego majeranku,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
cebula dymka,
200 ml kwaśnej śmietany 12%,
2 łyżki oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.