Połącz kilka składników i włóż do piekarnika. To, co z tego wyjdzie będzie obiadowym hitem

Ile domów tyle przepisów na znane potrawy. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. To majstersztyk wśród dań, któremu nie da się oprzeć. Jeśli zrobi się ją raz, receptura będzie powtarzana co drugi dzień.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - przepis

Babka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce zaś w najlepszej wersji można jej skosztować na Mazowszu Północnym, Podlasiu i Suwalszczyźnie. By odwzorować jej smak zachęcamy do wykorzystania tego przepisu. Podobno z niego wychodzi babka, której może pozazdrościć każdy prawdziwy gospodarz. By jej smak był głęboki i pyszny polecamy dodać wędzony boczek. Dzięki niemu będzie ona jeszcze lepsza.

Przepis na babkę ziemniaczaną

Składniki na babkę

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 40 g kaszy gryczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 100 ml mleka,
  • olej słonecznikowy,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • cebula dymka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
  4. Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. 20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
  7. Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: