-
Haps
-
Jak przygotować
- Połącz kilka składników i włóż do piekarnika. To, co z tego wyjdzie będzie obiadowym hitem
Połącz kilka składników i włóż do piekarnika. To, co z tego wyjdzie będzie obiadowym hitem
Ile domów tyle przepisów na znane potrawy. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. To majstersztyk wśród dań, któremu nie da się oprzeć. Jeśli zrobi się ją raz, receptura będzie powtarzana co drugi dzień.
Zobacz wideo
Babka ziemniaczana - przepis
Babka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce zaś w najlepszej wersji można jej skosztować na Mazowszu Północnym, Podlasiu i Suwalszczyźnie. By odwzorować jej smak zachęcamy do wykorzystania tego przepisu. Podobno z niego wychodzi babka, której może pozazdrościć każdy prawdziwy gospodarz. By jej smak był głęboki i pyszny polecamy dodać wędzony boczek. Dzięki niemu będzie ona jeszcze lepsza.
Przepis na babkę ziemniaczaną
Składniki na babkę
- 1 kg ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- 40 g kaszy gryczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- 250 g boczku wędzonego,
- 100 ml mleka,
- olej słonecznikowy,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
- cebula dymka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
- Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
- Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
- 20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
- Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl