Mocno czekoladowe, wilgotne, zbite - takie właśnie powinno być idealne brownie. To jedno z najczęściej wybieranych ciast czekoladowych i nie bez powodu. Jego intensywny smak, wilgotna struktura i prostota wykonania sprawiają, że idealnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Sekret tkwi w proporcjach i rodzaju czekolady.
Dobre brownie - wbrew pozorom - nie powinno być przygotowywane z czekolady mlecznej. W najlepszych recepturach znajdziecie tylko gorzką czekoladę, drobny cukier i nieco ekstraktu z wanilii. Mimo to deser będzie doskonale słodki. Po czym poznacie idealnie wypieczone brownie? Zdecydowanie po lekko popękanym, lśniącym wierzchu.
Składniki:
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby zyskały temperaturę pokojową. W garnku roztop wysokiej jakości masło. Po zdjęciu z ognia dodaj drobno posiekane gorzkie czekolady i zamieszaj, tak by powstała gęsta masa czekoladowa o konsystencji sosu. Odstaw do wystudzenia.
W misce roztrzep jajka. Dodaj cukier oraz ekstrakt z wanilii, a następnie całość wymieszaj do połączenia składników. Użyj do tego rózgi kuchennej. Kiedy cukier się rozpuści, wlej sos czekoladowy. Ponownie wszystko zamieszaj, a w dalszej kolejności dodaj przesypaną przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu wymieszaj.
Kwadratową lub prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do blaszki wlej powstałą masę na ciasto. Na koniec wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut. Po tym czasie wyłóż brownie, poczekaj, aż ostygnie i pokrój je na kawałki. Ciasto możesz dodatkowo oblać polewą czekoladową, jednak gwarantujemy, że nawet bez niej deser będzie nad wyraz słodki. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!