Po słodkie ciasta sięgamy coraz chętniej. Gdy za oknem brakuje słońca, coraz bardziej entuzjastycznie podchodzimy do zrobienia ich samodzielnie. By mieć pewność, że wypiek wyjdzie smaczny i aromatyczny, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Ten znany jest mi od lat, bo znalazłam go w zeszycie mamy.
Fot. ninikas / Shutterstock / archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Szarlotka może być określana jako symbol jesieni. To ciasto jest jednym z popularniejszych w Polsce i często możemy zobaczyć ją na stole. Kruche ciasto połączone ze słodkimi owocami i delikatną bezą jest naprawdę smakowitym kąskiem. W moim domu robi się je z jednego, sprawdzonego przepisu. Dziś pokażę, jak je upiec. Gdy się do niego zastosujesz, gwarantuję, że smak będzie nie do opisania.
REKLAMA
Przepis na szarlotkę z zeszytu mamy
Składniki:
150 g margaryny,
200 g drobnego cukru,
150 g mąki pszennej,
4 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
2 łyżki cynamonu,
2 łyżki brązowego cukru,
łyżka soku z cytryny,
tłuszcz do smarowania,
łyżka bułki tartej.
Składniki na bezę:
5 białek,
150 g cukru,
szczypta soli,
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Margarynę podziel na mniejsze kawałki i umieść ją w większej misce. Następnie wsyp drobny cukier i utrzyj składniki za pomocą miksera. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
Do utartych produktów dodaj mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo zacznij wbijać jajka. Całość miksuj do momentu całkowitego połączenia składników.
Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp łyżką bułki tartej. Przygotowane ciasto przełóż do formy i dokładnie wyrównaj. Wstaw ją do piekarnika ustawionego na 180°C i piecz przez około 10 minut. Gdy się podpiecze, odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie zajmij się jabłkami. Owoce przemyj i dokładnie obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski. Odstaw na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i posyp je cynamonem, cukrem i oblej sokiem z cytryny, zamieszaj.
Teraz przygotuj bezę. Do miski wlej białka oraz dodaj sól. Ubij całość na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
Na wcześniej podpieczone kruche ciasto rozłóż jabłka, następnie wyłóż bezę. Wierzch wyrównaj szpatułką. Przygotowane ciasto piecz we wcześniej nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 minut. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Smacznego!