Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane, placki z cukinii wydają się nudne? Jeśli tak, mamy dla was coś fantastycznego - placki marchewkowe. Co w nich takiego niezwykłego? Są delikatne, chrupiące i przepyszne, dzięki jednemu dodatkowi. Co dodać do ciasta, żeby placki były smaczniejsze? Zetrzyjcie trochę sera żółtego i zadzieje się magia.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Placki marchewkowe - składniki
- 300 g obranej marchewki
- 2 średnie jajka
- ok. 3 łyżek startego żółtego sera
- zmielony ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Zacznij od marchewki. Zatrzyj ją na tarce o średnich oczkach i przełóż do miski. Dodaj czosnek i wymieszaj.
- Do miski z marchewką dodaj bułkę tartą i mąkę. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj także ser starty na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Kiedy będzie gorący, zacznij smażyć placuszki. Za pomocą głębokiej łyżki kładź na patelnię porcje ciasta na placuszki. Smaż na średniej mocy palnika, aż placuszki będą złote..