Te placki nie mają sobie równych. Żadne ziemniaki, żadna cukinia, to warzywo popieści wasze podniebienia

Placki nie muszą być tylko z ziemniaków lub cukinii. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić placuszki marchewkowe, które są prześliczne, przesmaczne i chrupiące, że strach. Co jest ważne? Nie każdy wie, że placki marchewkowe lubią się z serem. A lubią się bardzo.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane, placki z cukinii wydają się nudne? Jeśli tak, mamy dla was coś fantastycznego - placki marchewkowe. Co w nich takiego niezwykłego? Są delikatne, chrupiące i przepyszne, dzięki jednemu dodatkowi. Co dodać do ciasta, żeby placki były smaczniejsze? Zetrzyjcie trochę sera żółtego i zadzieje się magia. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Placki marchewkowe - składniki

  • 300 g obranej marchewki
  • 2 średnie jajka
  • ok. 3 łyżek startego żółtego sera
  • zmielony ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od marchewki. Zatrzyj ją na tarce o średnich oczkach i przełóż do miski. Dodaj czosnek i wymieszaj.
  2. Do miski z marchewką dodaj bułkę tartą i mąkę. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj także ser starty na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Kiedy będzie gorący, zacznij smażyć placuszki. Za pomocą głębokiej łyżki kładź na patelnię porcje ciasta na placuszki. Smaż na średniej mocy palnika, aż placuszki będą złote..
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.