-
Haps
-
Jak przygotować
- Polskie babcie lepią pierogi, a inne robią to danie. Zrób raz, a będziesz chciał jeść tylko to
Polskie babcie lepią pierogi, a inne robią to danie. Zrób raz, a będziesz chciał jeść tylko to
Dania, które jemy na co dzień, mogą się czasem znudzić nawet tym, którzy za nimi przepadają. W takiej sytuacji warto więc posiłkować się potrawami, które nie pochodzą z Polski, a są równie smaczne. Dziś przedstawiamy recepturę na rozgrzewającą mieszankę smaków, która może być niemałym zaskoczeniem. Zapieczone produkty świetnie zapełniają brzuch, a potrawa spokojnie wystarczy na 3 obiady.
Nie od dziś wiadomo, że Polacy wręcz przepadają za daniami, które są proste w przygotowaniu, a do tego sycące. Kochamy również takie potrawy, które samym widokiem mogą rozgrzać. W okresie jesiennym przyrządzamy więc bigos, gołąbki i różnego rodzaju zupy. Do tej bogatej w smak listy można dorzucić jeszcze jedną pozycję. Jest nią zapiekanka koložvárska kapusta.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Mówi się, że ten przysmak pochodzi ze słowackiej kuchni, jednak inne głosy twierdzą, że swoje korzenie ma w Bułgarii lub na Węgrzech. Charakteryzuje się aromatycznym połączeniem, obok którego mało kto przejdzie obojętnie. W swoim składzie ma bowiem kiszoną kapustę, boczek, kiełbasę i mięso mielone. Nie można zapomnieć o ryżu, który dopełnia całą potrawę. Niektórzy podają zapiekankę z dodatkiem bitej śmietany, inni z kwaśną śmietaną połączoną z czosnkiem.
Przepis na zapiekankę - koložvárska kapusta
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 300 g boczku,
- 150 g swojskiej kiełbasy,
- 200 g białego ryżu,
- szklanka wody,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 300 ml kwaśnej śmietany,
- olej lub smalec,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie zapiekanki zacznij od ryżu. Przesyp go na sitko i dwukrotnie i dokładnie przemyj. Następnie przesyp go do garnuszka, zalej osoloną wodą i gotuj do momentu, aż stanie się półmiękki. Po tym czasie odcedź go i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Teraz zajmij się innymi składnikami. Obie cebule obierz i posiekaj na drobną kostkę. Boczek i kiełbasę również pokrój na mniejsze kawałki. Na suchą patelni wrzuć boczek i poczekaj do wytopienia się tłuszczu, następnie dodaj cebulę i smaż do momentu, aż stanie się złocista.
- Do takiej mieszanki dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia. Następnie wrzuć mięso mielone i podsmażaj całość przez kolejne 3 minuty.
- Do wysmażonych składników wsyp sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dokładnie zamieszaj. Produkty zalej wodą i podduszaj je do momentu, aż większa część płynu wyparuje.
- Po tym czasie na patelnię wrzuć wypłukaną i posiekaną kiszoną kapustę. Ponownie podsmażaj całość przez kilka minut. W razie potrzeby możesz podlać składniki niewielką ilością wody.
- Gdy składniki są już przygotowane, można składać wszystko w całość. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie ułóż na nim jedną trzecią nadzienia zrobionego z mięsa i kapusty. Kolejną warstwą powinien być ugotowany ryż. Składaj zapiekankę w całość do momentu wykorzystania produktów. Warstwy pokrywaj również mieszanką kwaśnej śmietany i czosnku. Ostatnią warstwą powinna być właśnie kremowa śmietana.
- Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut. Po tym czasie podawaj zapiekankę na ciepło. Przed zaserwowaniem możesz obsypać ją posiekanymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl