Polskie babcie lepią pierogi, a inne robią to danie. Zrób raz, a będziesz chciał jeść tylko to

Dania, które jemy na co dzień, mogą się czasem znudzić nawet tym, którzy za nimi przepadają. W takiej sytuacji warto więc posiłkować się potrawami, które nie pochodzą z Polski, a są równie smaczne. Dziś przedstawiamy recepturę na rozgrzewającą mieszankę smaków, która może być niemałym zaskoczeniem. Zapieczone produkty świetnie zapełniają brzuch, a potrawa spokojnie wystarczy na 3 obiady.

Nie od dziś wiadomo, że Polacy wręcz przepadają za daniami, które są proste w przygotowaniu, a do tego sycące. Kochamy również takie potrawy, które samym widokiem mogą rozgrzać. W okresie jesiennym przyrządzamy więc bigos, gołąbki i różnego rodzaju zupy. Do tej bogatej w smak listy można dorzucić jeszcze jedną pozycję. Jest nią zapiekanka koložvárska kapusta.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Mówi się, że ten przysmak pochodzi ze słowackiej kuchni, jednak inne głosy twierdzą, że swoje korzenie ma w Bułgarii lub na Węgrzech. Charakteryzuje się aromatycznym połączeniem, obok którego mało kto przejdzie obojętnie. W swoim składzie ma bowiem kiszoną kapustę, boczek, kiełbasę i mięso mielone. Nie można zapomnieć o ryżu, który dopełnia całą potrawę. Niektórzy podają zapiekankę z dodatkiem bitej śmietany, inni z kwaśną śmietaną połączoną z czosnkiem.

Przepis na zapiekankę - koložvárska kapusta

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 150 g swojskiej kiełbasy,
  • 200 g białego ryżu,
  • szklanka wody,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • olej lub smalec,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie zapiekanki zacznij od ryżu. Przesyp go na sitko i dwukrotnie i dokładnie przemyj. Następnie przesyp go do garnuszka, zalej osoloną wodą i gotuj do momentu, aż stanie się półmiękki. Po tym czasie odcedź go i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Teraz zajmij się innymi składnikami. Obie cebule obierz i posiekaj na drobną kostkę. Boczek i kiełbasę również pokrój na mniejsze kawałki. Na suchą patelni wrzuć boczek i poczekaj do wytopienia się tłuszczu, następnie dodaj cebulę i smaż do momentu, aż stanie się złocista.
  3. Do takiej mieszanki dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia. Następnie wrzuć mięso mielone i podsmażaj całość przez kolejne 3 minuty.
  4. Do wysmażonych składników wsyp sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dokładnie zamieszaj. Produkty zalej wodą i podduszaj je do momentu, aż większa część płynu wyparuje.
  5. Po tym czasie na patelnię wrzuć wypłukaną i posiekaną kiszoną kapustę. Ponownie podsmażaj całość przez kilka minut. W razie potrzeby możesz podlać składniki niewielką ilością wody.
  6. Gdy składniki są już przygotowane, można składać wszystko w całość. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie ułóż na nim jedną trzecią nadzienia zrobionego z mięsa i kapusty. Kolejną warstwą powinien być ugotowany ryż. Składaj zapiekankę w całość do momentu wykorzystania produktów. Warstwy pokrywaj również mieszanką kwaśnej śmietany i czosnku. Ostatnią warstwą powinna być właśnie kremowa śmietana.
  7. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut. Po tym czasie podawaj zapiekankę na ciepło. Przed zaserwowaniem możesz obsypać ją posiekanymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: