Zamiast robić z nich zupę, zrób ten smakołyk. Pasuje do mięs, pieczywa, lub można go jeść łyżkami

Kiszone ogórki schowane w naszych piwnicach już z pewnością czekają na wykorzystanie. Większość osób zrobi z nich aromatyczną zupę, lub poda jako dodatek do obiadu. My jednak proponujemy coś innego, co deklasuje wszystkie inne propozycje. Wykonanie to banał, a smak trudno opisać słowami.

Kiedy chcemy przygotować przekąski, często nasze myśli skupione są na tradycyjnych smakach. Nie są one dla nas żadnym zaskoczeniem i nie wyróżniają się niczym szczególnym. Tym razem jest nieco inaczej, bo o tym przysmaku wie niewiele osób. Z głównego składnika robi się zazwyczaj aromatyczne zupy, lub dodaje się go do sałatek i sosów. W takim wykonaniu jest jeszcze lepszy i dzięki odpowiednim składnikom wydobywa się z niego najlepszy smak. Mowa tu o paście z ogórków kiszonych, która świetnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Pasta z ogórków kiszonych zawiera kilka kluczowych składników, które tworzą jej intensywny i charakterystyczny smak. Oprócz oczywistego składnika, jakim są ogórki, do jej przygotowania wykorzystuje się także pestki słonecznika, czosnek, zioła oraz przyprawy, które nadają jej wyjątkową głębię smaku. Połączenie tych składników zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pasta doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, grzankami, a także jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Jej intensywny smak i orzeźwiający charakter dodają świeżości każdemu posiłkowi.

Przepis na pastę z ogórków kiszonych

Składniki

  • 10 dużych ogórków kiszonych,
  • 100 ml zalewy z kiszonych ogórków,
  • 2 szklanki wyłuskanych pestek słonecznika,
  • garść posiekanego koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wsyp wyłuskane nasiona słonecznika i zalej je wodą. Powinny być pod jej powierzchnią. Naczynie przykryj pokrywką lub talerzem i odstaw na całą noc. Po tym czasie przecedź nasiona z płynu i przepłucz zimną wodą. Słonecznik przesyp do wysokiego pojemnika.
  2. Ogórki kiszone odcedź z zalewy i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa dodaj do słonecznika. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do wcześniejszych składników.
  3. Do produktów wlej olej, a także zalewę. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli zauważysz, że konsystencja pasty jest za rzadka, dodaj więcej ogórków, jeśli za gęsta, wlej odrobinę zalewy. Na koniec wrzuć posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną pastę przełóż do natłuszczonej foremki, wierzch wyrównaj szpatułką. Włóż ją do lodówki, by stężała. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.