Wczoraj zrobiłam ją na obiad i każdy upominał się o dokładkę. Ten składnik dodaje smaku

Gdy myślimy o najszybszym daniu obiadowym, co przychodzi nam do głowy? W mojej pojawia się tylko jeden przepis, który jest niezastąpiony. To receptura na zapiekankę, która znika ze stołu w kilka minut. Gdy ją robię, każdy prosi o dokładkę, a znajomi błagają o przepis.

Zapiekanki to dania obiadowe, które nigdy się nie nudzą. Dlaczego? Bo można do nich dodać cokolwiek się chce i dzięki temu można wyczyścić lodówkę ze zbędnych składników. To również bardzo szybka propozycja obiadowa, która zaspokoi podniebienie każdego.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Tym razem do naczynia żaroodpornego włożymy ryż, pożądanie doprawionego kurczaka, a także kolorowe papryki i pora. Na koniec nie można zapomnieć o serach, które nie tylko dodadzą smaku, a także sprawią, że całość będzie odpowiednio połączona.

Przepis na zapiekankę ryżową gyros

Składniki

  • 200 g białego ryżu,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • pół białej części pora,
  • duża czerwona papryka,
  • duża żółta papryka,
  • duża mozzarella,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Składniki na sos

  • 600 ml wody,
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i potencjalnych chrząstek. Następnie pokrój je w większą kostkę i umieść w dużej misce. Mięso dopraw czosnkiem granulowanym, obiema paprykami, przyprawą do kurczaka, a także solą i pieprzem. Dokładnie zamieszaj, by wszystko się z sobą połączyło.
  2. Pora przemyj, następnie przekrój na pół i posiekaj. Obie papryki również przemyj i wytnij gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plastry. Ryż umieść w misce i zalej go wodą, dokładnie opłucz.
  3. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie rozłóż na nim wypłukany i odsączony z wody ryż. Na nim ułóż posiekanego pora i papryki, na koniec przykryj całość kurczakiem.
  4. Teraz czas na przyrządzenie sosu. Wodę przelej do garnuszka i delikatnie ją podgrzej. Dodaj ketchup, zioła prowansalskie, cukier, obie papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną zalewą zalej całość, która znajduje się w naczyniu.
  5. Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 minut. Po upływie tego czasu, ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i posyp zapiekankę startym żółtym serem, a także pokrojoną mozzarellą. Tak przygotowaną włóż ponownie do urządzenia i piecz przez następne 10 minut.
  6. Po tym czasie danie jest gotowe do zaserwowania. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.