Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie

Ostatnio już naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Zupy nam się znudziły, makaron obrzydł, a kotlety wychodziły bokiem. Wpadłam na pomysł - zrobię bitki schabowe. Akurat miałam sporo pieczarek i śmietanę. Wzięłam się do gotowania, a kiedy mój ukochany spróbował, niemal się rozpłynął. Bitki wyszły mięciutkie i soczyste, a sos gęsty i aksamitny. Jak to zrobiłam? To bardzo proste.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bitki schabowe to naprawdę szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i również podczas większych uroczystości. Nie będę ukrywać - ostatnio mam lenia i raczej stawiam na szybkie i łatwe przepisy. Na szczęście dawno nie robiłam bitek schabowych i postanowiłam się nie przemęczać i przerobić je na superobiad. Mój narzeczony zajadał się ze smakiem. Były mięciutkie i soczyste dzięki sposobowi smażenia - najpierw na ostro, później łagodnie.

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 2 niewielkie cebule
  • ok. 1 kg pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej
  • mąka
  • masło 
  • kwaśna śmietana do zabielenia sosu

Sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm. Następnie lekko rozbij i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok. 
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz. 
  4. Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek i dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pierz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę. 
  5. Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Jak wiadomo, proste rzeczy są zawsze najlepsze. Ja swoje bitki podałam z ziemniakami z tymiankiem i kiszonym ogórkiem, ale świetnie będą smakować także z kaszą albo ryżem i surówką z kiszonej kapusty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.