-
Haps
-
Jak przygotować
- Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie
Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie
Ostatnio już naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Zupy nam się znudziły, makaron obrzydł, a kotlety wychodziły bokiem. Wpadłam na pomysł - zrobię bitki schabowe. Akurat miałam sporo pieczarek i śmietanę. Wzięłam się do gotowania, a kiedy mój ukochany spróbował, niemal się rozpłynął. Bitki wyszły mięciutkie i soczyste, a sos gęsty i aksamitny. Jak to zrobiłam? To bardzo proste.
Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bitki schabowe to naprawdę szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i również podczas większych uroczystości. Nie będę ukrywać - ostatnio mam lenia i raczej stawiam na szybkie i łatwe przepisy. Na szczęście dawno nie robiłam bitek schabowych i postanowiłam się nie przemęczać i przerobić je na superobiad. Mój narzeczony zajadał się ze smakiem. Były mięciutkie i soczyste dzięki sposobowi smażenia - najpierw na ostro, później łagodnie.
Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]
Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 2 niewielkie cebule
- ok. 1 kg pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej
- mąka
- masło
- kwaśna śmietana do zabielenia sosu
Sposób wykonania:
- Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm. Następnie lekko rozbij i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
- Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek i dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pierz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
- Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak wiadomo, proste rzeczy są zawsze najlepsze. Ja swoje bitki podałam z ziemniakami z tymiankiem i kiszonym ogórkiem, ale świetnie będą smakować także z kaszą albo ryżem i surówką z kiszonej kapusty.