Przygotowanie domowego obiadu na pierwszy rzut oka nie jest czynnością skomplikowaną. Przecież znamy tyle przepisów, że wybór tego jednego na pewno nie będzie trudny. Jednak czasem i tak może wystąpić w naszej głowie pustka i nawet najbardziej oczywiste przepisy nie będą nas satysfakcjonować. Właśnie wtedy na ratunek przychodzi to banalnie proste danie. Do jego wykonania wystarczą najbardziej podstawowe składniki. Aczkolwiek nie można zapomnieć o dodatkach, które są bardzo kluczowe.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Do przygotowania kurczaka po toskańsku będziesz potrzebować świeżego i soczystego mięsa. Dodatkowo przygotuj sobie suszone pomidory, bulion i kwaśną śmietanę. To właśnie duszenie go w mieszance wywaru i śmietanki sprawia, że jest tak pysznie soczysty. By potrawa miała jeszcze głębszy smak, możesz do niej dodać swoje ulubione przyprawy.
Przepis na kurczaka po toskańsku
Składniki
- 200 ml bulionu,
- 2 piersi z kurczaka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 2 garści liści szpinaku,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 100 g parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i chrząstek, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
- Suszone pomidory wyjmij z zalewy i posiekaj je w plasterki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej masło połączone z oliwą z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nią kurczaka i obsyp go solą i pieprzem. Smaż do momentu zarumienienia.
- Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj suszone pomidory i czosnek. Zamieszaj i smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie wlej bulion, który wcześniej połączyłeś z kwaśną śmietaną. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez około 10 minut.
- Po upływie tego czasu wrzuć posiekane liście szpinaku, a także starty parmezan. Zamieszaj i poczekaj, aż całość zrobi się bardziej gęsta.
- Na sam koniec dopraw potrawę solą i pieprzem. Możesz ją również obsypać posiekaną pietruszką. Podawaj z ugotowanym makaronem, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl