Pokrój kurczaka i zalej tą mieszanką. Wyjdzie z tego obiad dla całej rodziny. Mięso jest delikatne i soczyste

Kurczak to najpopularniejsze mięso, po które sięgamy, gdy chcemy przyrządzić domowy obiad. Można z niego zrobić naprawdę wiele potraw i każda z nich wychodzi wyśmienicie. Dziś również mamy coś, co jest proste, ale zaskakująco smaczne. W tej odsłonie nikt się mu nie oprze.

Przygotowanie domowego obiadu na pierwszy rzut oka nie jest czynnością skomplikowaną. Przecież znamy tyle przepisów, że wybór tego jednego na pewno nie będzie trudny. Jednak czasem i tak może wystąpić w naszej głowie pustka i nawet najbardziej oczywiste przepisy nie będą nas satysfakcjonować. Właśnie wtedy na ratunek przychodzi to banalnie proste danie. Do jego wykonania wystarczą najbardziej podstawowe składniki. Aczkolwiek nie można zapomnieć o dodatkach, które są bardzo kluczowe.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Do przygotowania kurczaka po toskańsku będziesz potrzebować świeżego i soczystego mięsa. Dodatkowo przygotuj sobie suszone pomidory, bulion i kwaśną śmietanę. To właśnie duszenie go w mieszance wywaru i śmietanki sprawia, że jest tak pysznie soczysty. By potrawa miała jeszcze głębszy smak, możesz do niej dodać swoje ulubione przyprawy.

Przepis na kurczaka po toskańsku

Składniki

  • 200 ml bulionu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 2 garści liści szpinaku,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 100 g parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i chrząstek, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
  2. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i posiekaj je w plasterki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej masło połączone z oliwą z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nią kurczaka i obsyp go solą i pieprzem. Smaż do momentu zarumienienia.
  4. Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj suszone pomidory i czosnek. Zamieszaj i smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie wlej bulion, który wcześniej połączyłeś z kwaśną śmietaną. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu wrzuć posiekane liście szpinaku, a także starty parmezan. Zamieszaj i poczekaj, aż całość zrobi się bardziej gęsta.
  6. Na sam koniec dopraw potrawę solą i pieprzem. Możesz ją również obsypać posiekaną pietruszką. Podawaj z ugotowanym makaronem, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: