-
Haps
-
Jak przygotować
- Żadna babcia nie powstydziłaby się tego ciasta. Jest tak pyszne, bo w środku znajduje się skórka
Żadna babcia nie powstydziłaby się tego ciasta. Jest tak pyszne, bo w środku znajduje się skórka
Ciasta to smaczne desery, których sobie nie żałujemy. Robimy je przy jakiejkolwiek okazji, a także bez. Kochamy je jeść, szczególnie gdy wyróżniają się swoim smakiem. Ten wypiek z pewnością może się wyróżnić, a to za sprawą dodatków. To one sprawiają, że nie da się od niego oderwać.
Słodkie ciasta są przysmakiem na całym świecie. Sięgamy po nie, gdy chcemy uraczyć się czymś słodkim po obfitym obiedzie, a także jemy je do gorących napojów. Nieważne tak naprawdę, w jaki sposób są podawane - zawsze są obłędnie pyszne. Najpopularniejsze z nich, takie jak sernik czy szarlotka, są jednak zbyt czasochłonne, by robić je często. Za to ten wypiek jest prosty, a równie smaczny.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Ciasto budyniowo-cytrynowe to świetny wybór, gdy chcemy zjeść deser na szybko. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a pieczenie to tylko 30 minut. By smak tego ciasto był wyrazisty, warto do niego dodać skórkę z cytryny, a także sok. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak cytrusa, polecamy wlać dodatkowy aromat. Gdy podasz go na stole, to tego wypieku będzie ci zazdrościć każdy.
Przepis na ciasto budyniowo-cytrynowe
Składniki:
- 50 g mąki pszennej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
- 60 g masła,
- 300 ml mleka,
- 180 g cukru,
- skórka z jednej cytryny,
- sok z jednej cytryny,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do większej miski wsyp cukier i wymieszaj go ze startą skórką cytryny. Rób to przez około 5 minut, by aromat skórki przeszedł na słodzik.
- Białka oddziel od żółtek. Te pierwszej ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier ze skórką i również zmiksuj całość na jasną konsystencję.
- Masło umieść w rondelku i roztop je na małym ogniu. Do lekko schłodzonego tłuszczu dodaj przesianą mąkę, budynie, sól, wlej mleko i mieszankę żółtek z cukrem. Energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Do tak przygotowanej masy dodaj ubite białka i sok z cytryny, ponownie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wylej do niej masę, a wierzch wyrównaj szpatułką.
- Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez następne 30 minut. Przez ten czas jego wierzch powinien stać się złoty.
- Po tym czasie pozostaw wypiek w piekarniku przez kolejne 15 minut. Po tym czasie posyp je cukrem pudrem. Możesz podawać je z dodatkiem sorbetu cytrynowego. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl