Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi kluseczkami.
Fot. Shutterstock, Petroos
REKLAMA
REKLAMA
Gnocchi w sosie grzybowym to dla niektórych niecodzienne połączenie smakowe. Kluseczki robi się własnoręcznie i właśnie dzięki tej metodzie smakują tak dobrze. By zawsze wyszły miękkie i delikatne musisz zwrócić uwagę na proporcje. Ugotowane kluski warto jeszcze wrzucić na patelnię, by ich skórka zrobiła się lekko chrupiąca.
REKLAMA
Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa
Przepis na gnocchi z grzybami
Składniki na gnocchi
500 g ziemniaków,
120 g mąki pszennej,
żółtko,
pół łyżeczki soli.
Składniki na sos grzybowy
100 ml bulionu,
4 łyżeczki masła,
cebula,
200 g ulubionych świeżych grzybów,
pół łyżeczki tymianku,
2 ząbki czosnku,
100 g startego parmezanu,
łyżka świeżej natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie klusek. Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę.
Schłodzone ziemniaki umieść na blacie oprószonym mąką. Dodaj żółtko, przesianą mąkę i sól. Wyrabiaj do momentu całkowitego połączenia.
Przygotowane ciasto podziel na kilka równych części. Każdą z nich uformuj w wałek, następnie podziel go na mniejsze kluseczki. Za pomocą widelca zrób na nich charakterystyczny wzorek.
Przygotowane gnocchi wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj je około 3 minuty od wypłynięcia.
Teraz czas na przygotowanie sosu grzybowego. Na patelni rozgrzej masło, gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć posiekaną na drobną kostkę cebulę. Gdy stanie się rumiana, dodaj pokrojone w plastry grzyby. Całość posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec obsyp składniki tymiankiem.
Gdy warzywa się odpowiednio podsmażą, dodaj ugotowane kluski. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej wszystko bulionem. Gotuj składniki przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Na koniec obsyp danie natką pietruszki i startym parmezanem.