Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej

Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi kluseczkami.

Gnocchi w sosie grzybowym to dla niektórych niecodzienne połączenie smakowe. Kluseczki robi się własnoręcznie i właśnie dzięki tej metodzie smakują tak dobrze. By zawsze wyszły miękkie i delikatne musisz zwrócić uwagę na proporcje. Ugotowane kluski warto jeszcze wrzucić na patelnię, by ich skórka zrobiła się lekko chrupiąca.

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa

Przepis na gnocchi z grzybami

Składniki na gnocchi

  • 500 g ziemniaków,
  • 120 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na sos grzybowy

  • 100 ml bulionu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • cebula,
  • 200 g ulubionych świeżych grzybów,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g startego parmezanu,
  • łyżka świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie klusek. Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę.
  2. Schłodzone ziemniaki umieść na blacie oprószonym mąką. Dodaj żółtko, przesianą mąkę i sól. Wyrabiaj do momentu całkowitego połączenia.
  3. Przygotowane ciasto podziel na kilka równych części. Każdą z nich uformuj w wałek, następnie podziel go na mniejsze kluseczki. Za pomocą widelca zrób na nich charakterystyczny wzorek.
  4. Przygotowane gnocchi wrzuć do garnka z gotującą się,  osoloną wodą. Gotuj je około 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Teraz czas na przygotowanie sosu grzybowego. Na patelni rozgrzej masło, gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć posiekaną na drobną kostkę cebulę. Gdy stanie się rumiana, dodaj pokrojone w plastry grzyby. Całość posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec obsyp składniki tymiankiem.
  6. Gdy warzywa się odpowiednio podsmażą, dodaj ugotowane kluski. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej wszystko bulionem. Gotuj składniki przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Na koniec obsyp danie natką pietruszki i startym parmezanem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA