-
Haps
-
Jak przygotować
- Każdy kotlet chowa się przy tym kurczaku. To trzydniowy obiad dla całej rodziny
Każdy kotlet chowa się przy tym kurczaku. To trzydniowy obiad dla całej rodziny
Kurczak to jedno z ulubionych mięs, po które sięgamy najczęściej. Jest delikatne i w każdej formie smakuje obłędnie. W takiej wersji też jest niczego sobie, a jego kremowa konsystencja tylko zachęca do zjedzenia. Zapisz przepis, bo będziesz powtarzać go co tydzień.
Kurczaka jemy z różnymi dodatkami i w różnych formach. Zazwyczaj wykonuje się z niego kotlety, można go również nadziewać i piec. My tym razem spróbowaliśmy zrobić sos, który pasuje do wszystkich dodatków. Ugotowane mięso miesza się z warzywami, przyprawami, bulionem i mlekiem, dzięki czemu zyskuje na smaku i delikatności.
Zobacz wideo Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
Potrawka z kurczaka jest świetnym daniem w momencie, gdy pozostanie nam mięso z niedzielnego rosołu. Można ją również zrobić od podstaw, a piersi z kurczaka uprzednio ugotować. Do takiej potrawki można również wkroić por, marchewką lub cebulę.
Przepis na kurczaka królewskiego
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 500 ml mleka,
- 250 ml bulionu,
- 250 g pieczarek,
- 200 g zielonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, następnie umieść ją w garnku, zalej wodą i ugotuj. Gdy to się stanie, ostrożnie wyjmij ją i za pomocą widelca podziel na mniejsze kawałki.
- Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wysmaż na nim warzywa. Po kilku minutach dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Po tym czasie na patelnię wsyp mąkę i wymieszaj ją, by pieczarki się obtoczyły. Stopniowo wlewaj mleko, następnie bulion i wymieszaj, by pozbyć się powstałych grudek. Gotuj całość przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
- Na sam koniec wsyp obie papryki, sól, pieprz i odsączony z zalewy groszek. Dodaj również kawałki kurczaka. Podgrzewaj całość przez jakiś czas.
- Tak przygotowany sos świetnie smakuje z ryżem, makaronem, a nawet ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl