Każdy kotlet chowa się przy tym kurczaku. To trzydniowy obiad dla całej rodziny

Kurczak to jedno z ulubionych mięs, po które sięgamy najczęściej. Jest delikatne i w każdej formie smakuje obłędnie. W takiej wersji też jest niczego sobie, a jego kremowa konsystencja tylko zachęca do zjedzenia. Zapisz przepis, bo będziesz powtarzać go co tydzień.

Kurczaka jemy z różnymi dodatkami i w różnych formach. Zazwyczaj wykonuje się z niego kotlety, można go również nadziewać i piec. My tym razem spróbowaliśmy zrobić sos, który pasuje do wszystkich dodatków. Ugotowane mięso miesza się z warzywami, przyprawami, bulionem i mlekiem, dzięki czemu zyskuje na smaku i delikatności.

Zobacz wideo Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem

Potrawka z kurczaka jest świetnym daniem w momencie, gdy pozostanie nam mięso z niedzielnego rosołu. Można ją również zrobić od podstaw, a piersi z kurczaka uprzednio ugotować. Do takiej potrawki można również wkroić por, marchewką lub cebulę.

Przepis na kurczaka królewskiego

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 500 ml mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, następnie umieść ją w garnku, zalej wodą i ugotuj. Gdy to się stanie, ostrożnie wyjmij ją i za pomocą widelca podziel na mniejsze kawałki.
  2. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wysmaż na nim warzywa. Po kilku minutach dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Po tym czasie na patelnię wsyp mąkę i wymieszaj ją, by pieczarki się obtoczyły. Stopniowo wlewaj mleko, następnie bulion i wymieszaj, by pozbyć się powstałych grudek. Gotuj całość przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  4. Na sam koniec wsyp obie papryki, sól, pieprz i odsączony z zalewy groszek. Dodaj również kawałki kurczaka. Podgrzewaj całość przez jakiś czas.
  5. Tak przygotowany sos świetnie smakuje z ryżem, makaronem, a nawet ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: