-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie kombinuj i zrób ten najprostszy obiad. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i 30 minut
Nie kombinuj i zrób ten najprostszy obiad. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i 30 minut
Niejednokrotnie pisaliśmy o prostych daniach obiadowych, które robi się w kilka chwil. Ta potrawa również się do nich zalicza, a dodatkowo jest uwielbiana przez wiele osób. By ją przygotować, nie trzeba posiadać nadzwyczajnych umiejętności. Zrobienie jej to zaledwie kilka chwil.
Dania z makaronami są ulubionymi potrawami większości z nas. To właśnie z nimi można połączyć dosłownie wszystko i nadal wyjdzie z tego niesamowity posiłek. Sosów do makaronów również znamy wiele, ale nic nie smakuje lepiej od najpopularniejszych klasyków. Ta potrawa się do nich zalicza, a niektórzy mogą ją jeść kilka razy w tygodniu.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
O makaronie ze szpinakiem słyszał już chyba każdy. To banalnie proste danie zagościło w naszych sercach i kuchniach na dłużej. Podstawowa wersja tego dania mówi o makaronie wymieszanym z sosem śmietanowo-szpinakowym. My jednak dodaliśmy coś od siebie i do klasycznego przepisu dorzuciliśmy kurczaka i suszone pomidory.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle,
- 350 g świeżego szpinaku,
- 200 g piersi z kurczaka,
- kilka suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- niewielka cebula,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka masła,
- żółty ser do posypania,
- ser feta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Makaron umieść w osolonym wrzątku i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek i pokrój w średnią kostkę. Umieść go w misce, oblej niewielką ilością oleju, posyp obiema paprykami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wysmaż na patelni.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Dorzuć do mięsa, które się smaży i trzymaj na ogniu do zarumienienia. Po wysmażeniu zdejmij z ognia.
- Świeży szpinak dokładnie przepłucz, osusz i usuń twardsze łodygi. Jeśli chcesz, możesz go również nieco posiekać. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim liście szpinaku. Obsyp go solą i pieprzem, zamieszaj.
- Gdy szpinak nieco zwiędnie, dodaj do niego wysmażone mięso, a także cebulę. Dolej do składników śmietanę, a także wrzuć posiekane suszone pomidorki. Zamieszaj i trzymaj na ogniu do lekkiego zgęstnienia.
- Na sam koniec, wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj do połączenia. Przed podaniem obsyp wierzch dania startym żółtym serem i serem feta. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl