Garść tego składnika odmieni smak klasycznej szarlotki. Babcia spróbuje i nie wyjdzie z podziwu

Szarlotka to najpopularniejsze jesienne ciasto. Chociaż raz w sezonie jest robione przez każdego z nas. By jednak nieco zmienić jego smak, warto dodać odrobinę jednego składnika. Dzięki niemu każdy zapyta o ten przepis.

Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Zna je niemal każdy, a na naszych stołach można ją bardzo często spotkać. Pomimo że każdy z nas z pewnością ma swój ukochany przepis na ten wypiek i tak proponujemy, by go nieco zmodyfikować. Za sprawą jednego składnika można uzyskać efekt, który będzie smaczniejszy od tego z najlepszej cukierni.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie Wybierz serwis

Jabłecznik z migdałami może być dla niektórych cukierniczą nowością. Jednak ten dodatek umieszczony w cieście, a także w polewie, jest strzałem w dziesiątkę. Nadaje całości dodatkowego smaku i charakteru. Idealnie łączy się z charakterystycznym smakiem cynamonu i lekkimi owocami.

Przepis na ciasto jabłkowo-migdałowe

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g zmielonych migdałów,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka cynamonu.

Składniki na polewę:

  • 150 g masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • jedno żółtko,
  • 2 łyżki rumu,
  • 30 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Umieść owoce w miseczce i połącz z łyżką drobnego cukru i cynamonu. Blachę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością masła i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone migdały, a także proszek do pieczenia, cukier i sól. Delikatnie zamieszaj, następnie wbij jajka, wlej olej i mleko. Składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, która jest pozbawiona grudek.
  3. Tak przygotowanym ciastem wylep całą blaszkę, nakłuj je również widelcem. Na wierzch ułóż równomiernie kawałki jabłek. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
  4. W czasie pieczenia przygotuj polewę. Masło umieść w rondelku i podgrzej je na średnim ogniu. Dodaj do niego cukier, jajko, żółtko i rum. Energicznie wymieszaj do połączenia. Na sam koniec wrzuć płatki migdałowe i ponownie zamieszaj.
  5. Po wypieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i oblej je przygotowanym sosem. Polewę rozprowadź po całej powierzchni jabłecznika. Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut. Po schłodzeniu wypiek jest gotowy do podania. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: