-
Haps
-
Jak przygotować
- Garść tego składnika odmieni smak klasycznej szarlotki. Babcia spróbuje i nie wyjdzie z podziwu
Garść tego składnika odmieni smak klasycznej szarlotki. Babcia spróbuje i nie wyjdzie z podziwu
Szarlotka to najpopularniejsze jesienne ciasto. Chociaż raz w sezonie jest robione przez każdego z nas. By jednak nieco zmienić jego smak, warto dodać odrobinę jednego składnika. Dzięki niemu każdy zapyta o ten przepis.
Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Zna je niemal każdy, a na naszych stołach można ją bardzo często spotkać. Pomimo że każdy z nas z pewnością ma swój ukochany przepis na ten wypiek i tak proponujemy, by go nieco zmodyfikować. Za sprawą jednego składnika można uzyskać efekt, który będzie smaczniejszy od tego z najlepszej cukierni.
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie Wybierz serwis
Jabłecznik z migdałami może być dla niektórych cukierniczą nowością. Jednak ten dodatek umieszczony w cieście, a także w polewie, jest strzałem w dziesiątkę. Nadaje całości dodatkowego smaku i charakteru. Idealnie łączy się z charakterystycznym smakiem cynamonu i lekkimi owocami.
Przepis na ciasto jabłkowo-migdałowe
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g zmielonych migdałów,
- 180 g drobnego cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju,
- 200 ml mleka,
- łyżka cynamonu.
Składniki na polewę:
- 150 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- jajko,
- jedno żółtko,
- 2 łyżki rumu,
- 30 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Umieść owoce w miseczce i połącz z łyżką drobnego cukru i cynamonu. Blachę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością masła i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone migdały, a także proszek do pieczenia, cukier i sól. Delikatnie zamieszaj, następnie wbij jajka, wlej olej i mleko. Składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, która jest pozbawiona grudek.
- Tak przygotowanym ciastem wylep całą blaszkę, nakłuj je również widelcem. Na wierzch ułóż równomiernie kawałki jabłek. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj polewę. Masło umieść w rondelku i podgrzej je na średnim ogniu. Dodaj do niego cukier, jajko, żółtko i rum. Energicznie wymieszaj do połączenia. Na sam koniec wrzuć płatki migdałowe i ponownie zamieszaj.
- Po wypieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i oblej je przygotowanym sosem. Polewę rozprowadź po całej powierzchni jabłecznika. Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut. Po schłodzeniu wypiek jest gotowy do podania. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl