Jedną porcją zapełnisz brzuch na cały dzień. To angielska zapiekanka, która przebija najpopularniejsze przepisy

Zapiekanki kojarzone są z umieszczaniem w nich wszystkiego, co można znaleźć w lodówce. W tym przypadku do końca tak nie jest. Można oczywiście pozbyć się składników, które mamy w kuchni, jednak i tak warto trzymać się przepisu. Jest ona warstwowa i to sprawia, że tak dobrze zapełnia żołądek.

Kuchnia angielska może być kojarzona z najbardziej popularnym śniadaniem, a w jego skład wchodzi fasolka, kiełbaski, bekon, jajka, pomidorki i tosty. Jednak jest ona bogatsza niż tylko to danie. Przez wielu określana jako mało aromatyczna, lecz w tym daniu nie brakuje smaku. Łączą się tu wszystkie możliwe składniki i tworzą obiad, który spokojnie wystarczy na 3 dni.

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Zapiekankę pasterską możemy również znać pod nazwą Shepherd’s pie lub cottage pie. To klasyczne angielskie danie, które składa się z dwóch warstw. Jedną z nich jest mięso mielone połączone z warzywami i przyprawami. Wierzchnia warstwa to purée ziemniaczane, które po wypieczeniu tworzy rumianą powłokę. Jest to potrawa pożywna i sycąca, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Przepis na zapiekankę pasterską

Składniki na warstwę mięsną

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 150 g zielonego groszku,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na warstwę ziemniaczaną

  • 1 kg ziemniaków.
  • 100 g żółtego sera,
  • żółtko,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • łyżeczka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki się gotują, możesz zabrać się za przyrządzenie mięsnej warstwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na gorącym oleju. Dodaj do niej mięso i trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia, co jakiś czas mieszaj.
  3. Do mięsa dodaj obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy i czosnek. Wrzuć również groszek. Do całości wlej także wino i smaż składniki do momentu odparowania alkoholu. Gdy to się stanie, wlej bulion połączony z koncentratem pomidorowym.
  4. Pod koniec smażenia, dodaj sos Worcestershire, a także sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Zamieszaj i duś przez około 10 minut.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedź i ubij na purée. Dodaj do nich starty żółty ser, a także wcześniej wymieszane żółto z mlekiem i śmietanką. Wrzuć również masło, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż mięsną masę. Wyrównaj ją szpatułką i wyłóż ziemniaki. Za pomocą widelca możesz wykonać wzorki, które dodadzą nieco do wyglądu dania.
  7. Tak przygotowane produkty włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 40-45 minut. Ziemniaki powinny być rumiane.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.