Kuchnia angielska może być kojarzona z najbardziej popularnym śniadaniem, a w jego skład wchodzi fasolka, kiełbaski, bekon, jajka, pomidorki i tosty. Jednak jest ona bogatsza niż tylko to danie. Przez wielu określana jako mało aromatyczna, lecz w tym daniu nie brakuje smaku. Łączą się tu wszystkie możliwe składniki i tworzą obiad, który spokojnie wystarczy na 3 dni.
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Zapiekankę pasterską możemy również znać pod nazwą Shepherd’s pie lub cottage pie. To klasyczne angielskie danie, które składa się z dwóch warstw. Jedną z nich jest mięso mielone połączone z warzywami i przyprawami. Wierzchnia warstwa to purée ziemniaczane, które po wypieczeniu tworzy rumianą powłokę. Jest to potrawa pożywna i sycąca, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Przepis na zapiekankę pasterską
Składniki na warstwę mięsną
- 700 g mięsa mielonego,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 150 g zielonego groszku,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Składniki na warstwę ziemniaczaną
- 1 kg ziemniaków.
- 100 g żółtego sera,
- żółtko,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- łyżeczka masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
- Gdy ziemniaki się gotują, możesz zabrać się za przyrządzenie mięsnej warstwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na gorącym oleju. Dodaj do niej mięso i trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia, co jakiś czas mieszaj.
- Do mięsa dodaj obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy i czosnek. Wrzuć również groszek. Do całości wlej także wino i smaż składniki do momentu odparowania alkoholu. Gdy to się stanie, wlej bulion połączony z koncentratem pomidorowym.
- Pod koniec smażenia, dodaj sos Worcestershire, a także sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Zamieszaj i duś przez około 10 minut.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i ubij na purée. Dodaj do nich starty żółty ser, a także wcześniej wymieszane żółto z mlekiem i śmietanką. Wrzuć również masło, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż mięsną masę. Wyrównaj ją szpatułką i wyłóż ziemniaki. Za pomocą widelca możesz wykonać wzorki, które dodadzą nieco do wyglądu dania.
- Tak przygotowane produkty włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 40-45 minut. Ziemniaki powinny być rumiane.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl